Pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent și este esențială pentru noi, în Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut considerabil de la începutul războiului. Declarația a fost făcută de către președinta Maia Sandu în cadrul conferinței de astăzi, 10 noiembrie, după întrevederea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.

Ordinea globală bazată pe dreptul internațional a fost încălcată cu mult cinism și brutalitate, de Federația Rusă, la 24 februarie. Ucrainenii astăzi își apără cu arma în mână patria, viitorul și libertatea. Milioane de femei, copii și vârstnici și-au găsit refugiu în alte țări. Noi i-am ajutat, pe toți cei care au ajuns în Republica Moldova, din prima zi – și tot din prima zi am condamnat acest război. 

Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaștem anexarea teritoriilor sale din Est de către Federația Rusă. Rămânem, totodată, convinși că este nevoie de eforturi și mai mari, de unitate și solidaritate la nivel global, pentru a forța Rusia să plece din Ucraina – doar așa vom reinstala pacea. 

Pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent și este esențială pentru noi, în Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut considerabil de la începutul războiului”, a menționat Maia Sandu.