Construcția unui complex cu mai multe etaje în apropierea clădirii Circului nu poate începe fără autorizații. În acest caz, ultimul cuvând aparține Primăriei Chișinău, iar aceste autorizații nu pot fi obținute ocolind municipalitatea. Declarațiile aparțin primarului general Ion Ceban, ce au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” de la Radio Moldova.

Edilul a subliniat că decizia de a elibera sau de a refuza eliberarea autorizațiilor de construcție este prerogativa autorităților locale, în acest caz – Primăria Chișinău și în special Departamentul de Arhitectură: aceasta este autoritatea finală în această chestiune.

„Proiectul de construcție pentru circ nu este nou și am exprimat public anterior că astfel de clădiri nu pot fi construite în zona respectivă. Mai mult, departamentul de arhitectură nu a emis nicio permisiune în acest sens. Consiliul Național pentru Monumentele Istorice poate lua decizii consultative. Compoziția anterioară a acestui consiliu a respins de două ori acest proiect, iar cel nou l-a aprobat. Această decizie, repet, nu este obligatorie pentru executare – m-am exprimat deja: în timp ce sunt primar, această construcție nu va începe. Chiar și prin instanțe, este aproape imposibil să ne obligăm să facem ceea ce nu vrem. Și nu vrem această construcție și, pentru aceasta, avem un drept moral, o justificare juridică și un sprijin din partea cetățenilor”, a subliniat primarul capitalei.

În ceea ce îl privește pe președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, Iurie Povar, care a fost recent demis din funcția sa de consilier în domeniul arhitecturii și urbanismului din Biroul Primarului General, Ion Ceban a menționat că nu o să permită un astfel de comportament din partea angajaților săi.

Amintim, Povar este, de asemenea, noul președinte al Consiliului Național pentru Monumente Istorice și a votat pentru construcția circului.