Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că a semnat dispoziția de deconectare a agentului termic în capitală, începând cu 27 martie.
Ceban a declarat că Primăria Chișinău a suportat o povară financiară de 40% din facturile la peste 20 de mii de apartamente conectate la sistemele de încălzire autonome pe gaz. El a adăugat că nu au fost găsite soluții de compensare a acelor facturi de către Guvern și de Primărie, împreună, și că este o lecție ce trebuie învățată pentru anul viitor.

“La fel pentru noi, municipiul Chișinău rămâne o povară să achităm cele 40% din facturi la peste 20 de mii de apartamente. Atunci când factura era 2000 de lei achitam 800, acum poate să ajungă la 3000 mii. De cum nu au fost găsite cele mai bune soluții de compensare a acelor facturi de către Guvern și de Primărie, împreună. Este o lecție ce trebuie învățată împreună pentru anul viitor”, a spus Ceban.

Primarul a menționat că pentru unele categorii de cetățeni, Primăria Chișinău a achitat factura integral, dar nu a oferit compensații din fondurile alocate sau donate sau împrumutate, așa cum s-a întâmplat la autoritatea centrală. El a cerut tuturor regiilor să se conformeze dispoziției de deconectare a agentului termic, inclusiv Termoelectrica, chiar dacă nu este în gestiunea Primăriei Chișinău.

Ceban a mai spus că decizia de deconectare a agentului termic ține cont și de faptul că temperaturile exterioare sunt mult mai generoase și că oamenii nu mai au nevoie de atâta căldură în locuințe. El a subliniat că facturile la gaz și căldură au fost o povară enormă pentru cetățeni, în special pentru cei care sunt conectați la sistemele de încălzire autonome pe gaz.

“Ținând cont că afară temperaturile de afară sunt mult mai generoase, spre mare regret oamenii au avut o povară enormă achitând facturile la gaz și căldură. În special cel care sunt conectați la sistemele de încălzire autonome pe gaz”, a afirmat Ceban.