Dacă va ajunge în următorul Parlament, Partidul Democrat (PD) își va începe activitatea legislativă cu prelungirea proiectelor care au fost inițiate în ultimii ani. Primul asemenea program ar fi „Drumuri bune pentru Moldova 2”, început în 2018. Partidul Socialiștilor (PSRM) s-ar îngriji, în primul rând, de economie și ar implementa acțiuni pentru încurajarea investitorilor străini în economia țării. Blocul electoral ACUM ar pune accent în primul rând pe combaterea corupției mari, dar și pe crearea unui mediu de afaceri pentru dezvoltare economică. Despre aceste priorități, reprezentanții partidelor menționate au discutat la dezbaterea electorală, organizată de postul de televiziune relatează IPN. 

Reprezentantul Partidului Democrat, Nicolae Ciubuc, spune că pentru continuarea programului „Drumuri bune 2” deja sunt prevăzute mijloace financiare în bugetul de stat pentru anul curent. Potrivit lui, acest program presupune creșterea distanței de drumuri construite anul curent până la 2,6 mii de kilometri. De asemenea, democratul spune că o altă prioritate sunt sistemele de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare.

„50% din populație, din păcate, se confruntă cu probleme de acces la apă potabilă, iar noi deja, pe parcursul a doi ani, am reușit conectarea a peste 100 de mii de cetățeni la sursele de apă potabilă. În 2019, la fel, vor fi conectați 100 de mii de cetățeni la apă potabilă”, spune Nicolae Ciubuc. Crearea unui mediu de afaceri favorabil și atragerea investițiilor ar constitui o a treia mare prioritate pentru PDM în următorul legislativ.

După acțiunile de stimulare a economiei, reprezentantul Partidului Socialiștilor, Grigore Novac, spune că formațiunea pe care o reprezintă mai are ca prioritate „reanimarea” justiției. Aceasta pentru că, spune el, justiția este cea care trebuie să stea la straja respectării normei de drept, lucru care, la fel, ar încuraja și investitorii străini.

„De ce vorbesc de investitorii străini? Pentru că la ziua de azi, cu regret, bugetul țării este „la nivelul solului”. Nu putem doar să „scuturăm” agenții economici de la care ne vin bani la buget, dar, dimpotrivă, ar trebui să încurajăm acești agenți ca să nu lucreze cu contabilitate dublă, să ascundă veniturile ca să supraviețuiască cumva”, spune Grigore Novac. Potrivit lui, celelalte domenii sunt conectate la aceste două linii importante: economia și justiția.

Igor Grosu spune că prioritatea numărul unu pentru blocul ACUM DA PAS este combaterea corupției mari. Următoarea prioritate pe listă este crearea unui mediu de afaceri pentru dezvoltare economică și sporirea veniturilor, educația, sănătatea și integrarea europeană. „Printre acțiunile imediate pe care trebuie să le facem noi, ajunși la guvernare, este să corectăm ceea ce a făcut guvernarea actuală – să oprim și să anulăm ceea ce au realizat ei prin vânzarea cetățeniei, să anulăm amnistia fiscală”, a spus Igor Grosu.

Potrivit lui, această amnistiere fiscală înseamnă că cei care au fost corecți, au plătit impozite, au fost acum păcăliți pentru că cei care și-au ținut mijloacele financiare în afara țării, contra unei sume de 6%, pot acum să-și „albească”. Igor Grosu este de părere că acești bani nu vor veni în Republica Moldova pentru a fi investiți, dar vor trece procedura de „albire” și vor fi din nou scoși din țară.

Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc pe 24 februarie. Acestea vor avea loc în baza unui sistem electoral mixt, atât pe listele de partid, cât și pe circumscripțiile uninominale. Până în prezent, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 concurenți electorali în circumscripția națională, alte patru dosare se găsesc în curs de examinare.