Opoziția parlamentară a finisat această sesiune cu un eșec politic grav, care va avea efect negativ asupra imaginii partidelor de dreapta. De această părere este sociologul, Ian Lisnevschi, care, într-un editorial pentru Politics.MD, a scris că de la bun început, ideea moțiunii de cenzură asupra Guvernului Chicu a fost o strategie greșită impusă, mai degrabă, prin manipularea opoziției de dreapta.

Căderea guvernului Chicu și încercarea formării noului guvern se contrazicea cu strategia electorală a candidatului PAS, Maia Sandu, bazată pe lupta contra guvernării și liderului alegerilor prezidențiale, Igor Dodon, susține sociologul. Lisnevschi crede că partenerii de opoziție sunt concurenții liderului PAS și pot obține voturi politice doar din bazinul acestui electorat. „Acest lucru explică de ce partidul PPDA și Andrei Năstase s-au grăbit să înainteze moțiunea de cenzură. Indiferent de rezultatul moțiunii imagine PAS va fi afectată de alianța neoficială cu partidele-dușmane: Pro-Moldova și Partidul Șor. Modelarea politică arată că Alianța politică între PAS, PPDA, Pro Moldova și Partidul Șor afectează electoratul PAS, iar în condițiile apariției noilor candidați de dreapta șansele candidatului PAS sunt reduse”, mai scrie sociologul.

În opinia lui Ian Lisnevschi, căderea Guvernului Chicu a fost considerată de societate drept o provocare a unei crizei politice și economice, a haosului și tensiunii sociale înaintea campaniei electorale, cu riscul de arunca țara într-o criză economică și politică pe zeci de ani. „Finalul PR-ului cu tema moțiunii a venit în confirmarea analizelor precedente că opoziția nu este gata să activeze coordonat cu un front comun. La final, fiecare grup politic încearcă maximal să profite din situația creată și să arunce vina pe partenerii de coaliție PAS, PPDA, Pro Moldova și Partidul Șor, sau chiar pe partidele de guvernare care în fața societății au obținut o bătălie politică importantă în ajunul alegerilor”, scrie în editorialul semnat de Ian Lisnevschi.

Acesta a mai adăugat că lipsa argumentelor clare și simple pentru societate și declarațiile generale și populiste de la tribuna parlamentului au provocat mai degrabă nedumerire din partea societății, care are risc să se transforme în dezamăgire înaintea campaniei electorale.

“Opoziția a intrat în vacanța de vară cu o imagine afectată în fața poporului, ce nu ia în considerare opinia oamenilor și este gată să riște cu stabilitatea statului pentru a obține rating politic cu orice preț. Ei n-au fost în stare să depășească contradicțiile interne și au eșuat în fața guvernării. Putem să constatăm că opoziția actuală este cea mai convenabilă contracandidatului la alegerile prezidențiale, președintelui Igor Dodon. Opoziția este previzibilă, slabă și neorganizată, iar tot efortul îl direcționează spre victoria candidatului puterii, care arată mai credibil și mai stabil în fața oamenilor”, concluzionează sociologul Ian Lisnevschi.