Fostul șef al Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, se confruntă cu posibilitatea unei pedepse de la 7 la 10 ani de închisoare, după ce a fost pus sub învinuire. Acesta este acuzat de abuz de serviciu și delapidarea mijloacelor din fondurile externe, potrivit reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA).
Pe 26 septembrie 2023, Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România a efectuat percheziții într-o cauză ce vizează funcționari publici din Chișinău, acuzați de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” în legătură cu gestionarea fondurilor destinate refugiaților din Ucraina. Perchezițiile au avut loc la domiciliul a doi cetățeni moldoveni, inclusiv la casa din Predeal a lui Boris Gîlcă, fostul șef al Direcției generale asistență socială și sănătate din Primăria Chișinău.
NewsMaker a solicitat detalii despre cauza penală de la CNA. Reprezentanții CNA au oferit informații privind cauza nr. 2023970107, începută la data de 27.02.2023, care vizează Centrul de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău. Potrivit CNA, prin ordonanța din 05.05.2023, Boris Gîlcă a fost pus sub învinuire pentru abuz de serviciu și delapidare a mijloacelor din fondurile externe, în conformitate cu Articolul 42 alin. (5) și Articolul 3322 alin. (2) lit. a) și c) din Codul penal.
CNA a menționat că investigațiile au fost inițiate pe baza actelor de constatare acumulate de reprezentanții organului de constatare a CNA în privința Centrului de plasament temporar pentru refugiați. În prezent, nu au fost adoptate decizii în cauza penală, iar orice soluții ulterioare vor fi aduse la cunoștința persoanelor interesate în conformitate cu legislația procesual penală.
Boris Gîlcă a demisionat din funcția de șef al Direcției sănătate a Primăriei Chișinău în august curent, după ce a fost reținut de CNA într-un dosar de abuz de serviciu. Ulterior, a fost eliberat. În urma perchezițiilor efectuate la casa sa din Predeal, Gîlcă a respins acuzațiile, afirmând că a fost și este corect.