Oficialii australieni au declarat marți, 14 februarie, că toate camerele de securitate de producție chineză vor fi scoase din birourile politicienilor, la câteva zile după ce ministrul apărării din această țară a anunțat că departamentul său va elimina aceste dispozitive din clădirile sale din motive de securitate, potrivit AFP.

Cel puțin 913 camere de securitate de producție chineză au fost instalate în peste 250 de clădiri guvernamentale australiene, inclusiv în facilitățile Departamentului Apărării, potrivit cifrelor publicate săptămâna trecută.

Ministrul australian al Apărării, Richard Marles, a declarat săptămâna trecută pentru postul național de televiziune ABC că toate aceste camere din clădirile departamentului său vor fi îndepărtate, afirmând că acest lucru se face pentru „a ne asigura că facilitățile noastre sunt complet sigure”.

Marți, oficiali din cadrul Ministerului de Finanțe au confirmat că alte 65 de sisteme de televiziune cu circuit închis au fost instalate în birourile folosite de politicienii australieni.

În timp ce departamentul a înlocuit treptat camerele ca parte a unei modernizări mai ample a securității, cel puțin 40 de sisteme mai trebuie să fie scoase, a declarat departamentul, adăugând că acestea vor fi înlocuite până în aprilie.

Camerele CCTV nu erau conectate la internet și au fost îndepărtate ca măsură de precauție, a precizat departamentul.

Demersuri similare au fost făcute în Statele Unite și Marea Britanie, care au luat măsuri pentru a împiedica departamentele guvernamentale să instaleze camere fabricate în China în locuri sensibile.

Ambele țări și-au exprimat temerea că firmele chineze ar putea fi obligate să împărtășească informațiile colectate de camere cu serviciile de securitate de la Beijing.

Camerele au fost fabricate de companiile Hikvision și Dahua, care au fost trecute pe lista neagră în Statele Unite pentru că ar fi ajutat guvernul chinez să desfășoare o „campanie de represiune”.

Potrivit Departamentului american al Comerțului, Hikvision și Dahua au fost implicate în „supravegherea de înaltă tehnologie” a minorității uigure din regiunea Xinjiang.

În luna noiembrie a anului trecut, SUA au interzis importurile de echipamente de supraveghere produse de cele două companii, afirmând că acestea reprezintă „un risc inacceptabil pentru securitatea națională”.

Hikvision a declarat că a fost „categoric falsă” prezentarea companiei ca fiind „o amenințare la adresa securității naționale”.

După declarațiile lui Marles de săptămâna trecută privind eliminarea camerelor fabricate în China, Beijingul a acuzat Australia de „folosirea abuzivă a puterii naționale pentru a discrimina și a suprima întreprinderile chineze”.

„Sperăm că Australia va oferi un mediu echitabil, corect și nediscriminatoriu pentru operațiunile normale ale întreprinderilor chineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

sursa