Premierul israelian Benyamin Netanyahu a promis joi seara un răspuns militar ferm, la câteva ore după ce asupra Israelului au fost trase din Liban peste 30 de rachete, tiruri atribuite militanţilor palestinieni, relatează AFP şi Reuters, citate de news.ro.
„Îi vom lovi pe duşmanii noştri şi ei vor plăti preţul pentru fiecare agresiune”, a declarat Netanyahu în deschiderea unei reuniuni a cabinetului de securitate restrâns.
Nu a existat o revendicare imediată a responsabilităţii pentru lansările de rachete, dar oficialii israelieni au dat vina pe Hamas, gruparea islamistă care controlează Fâşia Gaza.
La rândul său, liderul Hamas a dat asigurări că palestinienii nu vor rămâne „inactivi” în faţa Israelului. Ismail Haniyeh, care a sosit miercuri în Liban, s-a întâlnit joi la Beirut cu şefii altor organizaţii palestiniene. Liderul Hamas a făcut apel la „toate organizaţiile palestiniene să îşi unească rândurile şi să îşi intensifice rezistenţa împotriva ocupaţiei sioniste”.
Aproximativ 30 de rachete au fost lansate joi din Liban spre Israel, rănind o persoană şi provocând pagube materiale. Este cel mai amplu atac cu rachete trase din Liban din ultimii 17ani. În 2006, Israelul a dus un război cu mişcarea Hezbollah.
Atacul cu rachete trase din Liban s-a întâmplat la o zi după ce poliţia israeliană a luat cu asalt moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc sfânt al islamului, pentru a-i scoate afară pe palestinienii care se baricadaseră înăuntru. Ei au folosit pietre şi artificii împotriva poliţiei israeliene în timpul asaltului.
„Nu avem nicio intenţie de a schimba statu quo-ul pe Muntele Templului”, a dat asigurări Netanyahu, folosind termenul folosit de evrei pentru Esplanada Moscheilor, situată în sectorul estic al Oraşului Sfânt, ocupat şi anexat de Israel.
Esplanada, care adăposteşte Moscheea Al-Aqsa şi Domul Stâncii, este construită pe ruinele celui de-al doilea Templu evreiesc, distrus de romani în anul 70 d.Hr.
„Facem apel la calmarea situaţiei şi vom acţiona cu fermitate împotriva extremiştilor care recurg la violenţă acolo”, cel mai sfânt loc al iudaismului, a spus Netanyahu. „În ceea ce priveşte agresiunea îndreptată împotriva noastră de pe alte fronturi – ne vom lovi duşmanii şi ei vor plăti un preţ pentru fiecare act de agresiune”, a declarat premierul israelian, care până de curând a fost sub tirul criticilor interne pentru reforma sa controversată a sistemului justiţiei.
Armata israeliană a declarat că joi au fost lansate 34 de rachete din Liban, dintre care 25 au fost interceptate de sistemul său antirachetă Iron Dome. Serviciul de ambulanţă israelian a declarat că un bărbat a suferit răni minore provocate de şrapnel.
Israelul s-a confruntat cu presiuni la nivel mondial în urma raidurilor poliţiei, în nopţi succesive, în incinta moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, în timpul lunii sfinte a Ramadanului, care anul acesta coincide cu sărbătoarea evreiască a Paştelui, care a început miercuri seara.
Chiar dacă Israelul a dat vina pe Hamas pentru atacul cu rachete din Liban, experţii în securitate subliniază că Hezbollah – puternica grupare şiită care ajută Iranul, principalul inamic al Israelului, să îşi proiecteze puterea în regiune – trebuie să fi dat permisiunea.
„Nu este vorba de tirul Hezbollah, dar este greu de crezut că Hezbollah nu a ştiut despre asta”, a declarat pe Twitter Tamir Hayman, fost şef al serviciilor de informaţii militare israeliene.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei libaneze sau a Hezbollah. Anterior, joi, înainte de lansarea rachetelor, Hashem Safieddine, un înalt oficial Hezbollah, a declarat că orice încălcare a moscheii Al-Aqsa „va inflama întreaga regiune”.
Facţiunile palestiniene din Liban, care au o prezenţă în taberele de refugiaţi, au tras sporadic asupra Israelului şi în trecut. Dar graniţa a fost în mare parte liniştită de la războiul din 2006 cu Hezbollah.
SUA CONDAMNĂ ATACURILE CU RACHETE
Departamentul de Stat al SUA a condamnat lansarea de rachete din Liban şi atacurile anterioare din Gaza şi a declarat că Israelul are dreptul să se apere. Dar şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la scenele din moscheea Al-Aqsa, unde poliţia israeliană a fost filmată în timp ce bătea credincioşi în timpul unor raiduri care, potrivit oficialilor, aveau ca scop îndepărtarea unor grupuri de tineri care se baricadaseră în interiorul moscheii.
Complexul Al-Aqsa din Oraşul Vechi al Ierusalimului este al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, unde zeci de mii de oameni se roagă în timpul Ramadanului. Cunoscut de evrei ca Muntele Templului, locul unde se află cele două temple biblice evreieşti este, totodată, cel mai sacru loc al iudaismului, deşi nemusulmanii nu au voie să se roage acolo. Tocmai de aceea, a fost mult timp un punct fierbinte al tensiunilor. Confruntările de acolo din 2021 au contribuit la declanşarea unui război de 10 zile între Israel şi Gaza.
Situl este supravegheat de o fundaţie islamică numită de Iordania.
Tirul cu rachete din Liban adaugă o nouă complicaţie pentru guvernul naţionalist-religios al premierului Benjamin Netanyahu, care s-a confruntat cu proteste în masă din cauza planurilor sale, acum suspendate, de a reduce puterile Curţii Supreme. Cu toate acestea, liderul opoziţiei, Yair Lapid, a declarat că guvernul poate conta pe sprijinul mai multor partide, iar Netanyahu a declarat că israelienii susţin forţele de securitate.
„Duşmanii noştri vor descoperi, din nou, că atunci când suntem puşi la încercare, cetăţenii Israelului rămân uniţi”, a spus el.
În urma atacului cu rachete de joi, imaginile televizate au arătat coloane mari de fum care se ridicau deasupra oraşului Shlomi, situat la graniţa de nord a Israelului, şi maşini distruse pe străzi. Autoritatea Aeroportuară din Israel a declarat că a închis aeroporturile din nordul ţării Haifa şi Rosh Pina.
Armata israeliană a declarat că au fost trase şi obuze de mortier peste graniţă.
DISCUŢII LA ONU
Într-o declaraţie, forţa de menţinere a păcii a Naţiunilor Unite în sudul Libanului (UNIFIL) a descris situaţia ca fiind „extrem de gravă” şi a îndemnat la reţinere. Oficialii ONU au declarat că sunt în contact cu părţile implicate pentru a încerca să detensioneze situaţia.
Pe fondul temerilor că această confruntare ar putea lua amploare, după un an de creştere a violenţelor israeliano-palestiniene, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune cu uşile închise pentru a discuta despre criză.
„Va fi important ca toată lumea să facă tot ceea ce poate pentru a calma tensiunile”, a declarat presei ambasadorul adjunct al SUA la Naţiunile Unite, Robert Wood, în drum spre reuniune.
Atacul de joi a urmat după o serie de lansări de rachete înspre Israel din Gaza, majoritatea fiind interceptate. Israelul a răspuns la aceste lansări cu lovituri aeriene asupra unor situri legate de Hamas, pe care îl consideră responsabil pentru orice atac din respectiva regiune.
Vorbind din Gaza, Mohammad Al-Braim, purtătorul de cuvânt al Comitetelor de Rezistenţă Populară Palestiniană, a lăudat atacurile cu rachete din Liban, pe care le-a legat de incidentele de la Al-Aqsa, dar nu a revendicat responsabilitatea. El a declarat că „niciun arab şi niciun musulman nu va tăcea în timp ce (Al-Aqsa) este atacată într-un mod atât de sălbatic şi barbar, fără ca inamicul să plătească preţul pentru agresiunea sa”.