Dosarul grupării specializate în trafic de droguri, care ar fi fost organizată și condusă în Federația Rusă de fostul deputat democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, se apropie de final.

Cei opt magistrați ai Tribunalului de la Moscova l-au găsit vinovat pe liderul unui cartel de droguri asociat oligarhului moldovean. Este vorba despre autoritatea criminală Andrei Torkunov, originar din Republica Moldova. Instanța de la Moscova nu a pronunțat deocamdată o sentință în privința sa.

Andrei Torkunov, cunoscut sub porecla Turk, a fost găsit vinovat pe trei din cele 37 de episoade infracționale în care este vizat – ocuparea celei mai înalte poziții în ierarhia criminală, tâlhărie săvârșită de un grup de persoane la scară deosebit de mare și de estorcare la scară deosebit de mare, scrie RBC

Pe lângă Vladimir Plahotniuc și Andrei Torkunov, din gruparea specializată în trafic de droguri au făcut parte mai mulți cetățeni moldoveni, fiecare cu funcții definite. Printre ei, și interlopul Oleg Pruteanu, alias Borman. 

„Oamenii acestuia s-au specializat în comercializarea hașișului. Am început să investigăm schema livrărilor și treptat, de-a lungul lanțului, am ajuns la liderii grupării infracționale, printre ei și politicieni moldoveni”, a declarat ofițerul de urmărire penală Serghei Pelih. 

În acest dosar pentru trafic de droguri, Vladimir Plahotniuc are statut de învinuit din iunie 2019. Tot atunci a fost pus sub învinuire și fostul deputat democrat, sportivul Constantin Țuțu. Potrivit autorității ruse, Vladimir Plahotniuc face parte dintr-o grupare internațională care se ocupa de contrabandă cu hașiș adus din Africa de Nord în statele CSI. 

Organizația criminală și-ar fi început activitatea în 2012, fiind condusă de Oleg Pruteanu, dar și de alte persoane originare din R. Moldova și Spania.

Astfel, potrivit Ministerului rus de Interne, investigațiile au fost efectuate în perioada august 2012 – iunie 2019 de către ofițerii de urmărire penală din cadrul Departamentului de Investigații al Ministerului rus de Interne și Departamentul principal pentru controlul asupra circulației drogurilor, în comun cu organele de drept din Republica Moldova, Belarus și Spania. Urmărirea penală s-a efectuat în cadrul dosarului unei operațiuni speciale numite „Pirineyskiy izlom”. În urma operațiunii au fost depistați și condamnați 60 membri ai unei grupări criminale specializate în trafic de droguri. De asemenea, în cadrul investigațiilor, potrivit Ministerului rus de Interne, a fost scoasă din circulație peste o tonă de droguri de tip hașiș și stupefiante.

Reprezentanții Ministerului rus de Interne precizează că, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că ex-președintele PDM Vladimir Plahotniuc, având posibilitatea de a influența actorii politici și instituțiile de stat din Republica Moldova și utilizând metode criminale de a influența anumite persoane din aceste structuri de stat, a acționat în complicitate cu lideri ai unor grupări criminale din Republica Moldova.

„Potrivit informațiilor acumulate, nu mai târziu de anul 2012, Vladimir Plahotniuc, a devenit unul dintre conducătorii grupului criminal internațional care îi apăra pe membrii acestuia. Interacționând cu fondatorul organizației criminale, Oleg Pruteanu, la indicația lui Vladimir Plahotniuc, această sferă de activitate se afla sub controlul direct al sportivului moldovean Constantin Țuțu, fost deputat al Partidului Democrat din Moldova și omul de încredere al lui Plahotniuc”.

„Ofițerii de investigații și cei ai serviciilor operative au reușit să scoată la iveală schema criminală prin care gruparea acționa pe teritoriul Rusiei și a altor țări și să acumuleze materiale care demonstrează legătura dintre coparticipanții acestei grupări, care aveau scopul comun de a obține profit din vânzarea drogurilor. Urmărirea penală continuă”, declara atunci Irina Volk, reprezentanta Ministerului rus de Interne.

sursa