Este regretabil să observăm că discursul public al unor înalți oficiali din Guvern tinde să generalizeze și să eticheteze într-o manieră nedreaptă și neprofesională un sector atât de vital pentru democrația noastră precum justiția. Declarațiile aparțin Asociației Judecătorilor din Moldova. Asta după ce premierul Dorin Recean a venit cu critici la adresa unor magistrați.

„Este regretabil să observăm că discursul public al unor înalți oficiali din guvern tinde să generalizeze și să eticheteze într-o manieră nedreaptă și neprofesională un sector atât de vital pentru democrația noastră ca justiția. Ne reamintim tuturor că justiția este un pilon al democrației, iar independența și imparțialitatea acesteia sunt esențiale pentru funcționarea corectă a unui stat de drept”, scriu reprezentanții Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, transmite SubiectulZilei.MD cu referire la Știri.md. 

Potrivit asociației, cuvintele prim-ministrului „sugerează o neînțelegere a naturii și principiilor justiției și o confundare a luptei împotriva corupției cu atacurile asupra integrității sistemului judiciar în ansamblu”. 

Asociația menționează că, în calitate de judecători, ei își asumă cu responsabilitate misiunea de a apăra principiile statului de drept, de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor.

„Înțelegem necesitatea unei reforme continue în justiție, dar aceasta trebuie făcută cu respect pentru principiile fundamentale ale justiției și nu prin denigrarea și discreditarea judecătorilor care servesc cu integritate și profesionalism”, se arată în comunicat. 

Prin urmare, Asociația Judecătorilor a venit cu un apel către întreaga clasă politică de a se „abține de la declarații care pot submina încrederea publicului în sistemul judiciar și care pot avea repercusiuni negative asupra independenței și imparțialității justiției”.