Deputații germani au aprobat candidatura Angelei Merkel pentru un nou mandat de cancelar. Merkel și-a asigurat astfel cel de-al patrulea mandat de lider al țării după mai multe luni de jocuri politice.

Lidera Partidului Creștin Democrat a fost susținută de 364 de deputați din Bundestag, „împotriva” a votat 315 de parlamentari. Alți nouă deputați s-au abținut, informează presa germană, citată de Interfax.

Candidatura lui Merkel a fost înaintată de președintelui țării, Frank-Walter Steinmeier.

Se așteaptă că, în cursul zilei de miercuri va avea loc ceremonia în cadrul căreia președintele german Frank-Walter Steinmeier va anunța oficial numirea lui Merkel în funcția de cancelar.

Ceremonia va avea loc la Palatul Bellevue, după care cancelarul va reveni la Bundestag și va fi învestit în jurul orei 12:00.

În Germania au avut loc alegeri pentru Bundestag în toamna anului trecut, după care au început discuțiile cu privire la formarea unei coaliții. Luni, Uniunea Creștin Democrată (CDU), condusă de Merkel, Uniunea Creștin-Socială (CSU), condusă de Horst Seehofer și Partidul Social Democrat din Germania (SPD), cu liderul său Olaf Scholz, au semnat la Berlin, acordul de formare a coaliției, care determină cursul viitorului guvern politic (așa-numita „marea coaliție”) pentru următorii patru ani.