Reprezentanții mai multor organizații ale societății civile au semnat o declarație prin care și-au exprimat „profunda îngrijorare” și „au condamnat acțiunea de intimidare” a deputatului PAS, Alexandru Trubca, în adresa avocatului poporului pentru drepturile copiilor, a jurnaliștilor de mediu și societății civile după ce aceștia s-au pronunțat împotriva incinerării anvelopelor uzate. Solicitat de IPN, Alexandru Trubca a respins toate acuzațiile.
În declarația organizațiilor societății civile se spune că la 7 februarie, în cadrul ședinței organizate de Comisia mediu și dezvoltare regională a Parlamentului, pe subiectul incinerării anvelopelor, deputatul Alexandru Trubca a învinuit-o pe Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului, de faptul că „a luat atitudine doar față de inițiativa de a permite incinerarea și coincinerarea anvelopelor” și a enumerat alte probleme care, în opinia sa, meritau prioritate, insinuând că „avocata poporului are interese ascunse”. Alexandru Trubca i-a mai atacat pe Lilia Curchi, jurnalistă de mediu cu experiență în domeniu de aproape 20 de ani, coordonatoarea Grupului de Lucru nr 3 a Platformei Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic, și pe Alecu Reniță, expert de mediu de peste 30 de ani, jurnalist de mediu. Parlamentarul a invocat că „opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu, ci doar jurnaliști”.
La replica lui Alecu Reniță despre calitatea sa de expert, Alexandru Trubca, „a recurs la o amenințare directă”: „Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că eu am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs.”, notează semnatarii declarației. Aceștia insistă pe faptul că „acțiunea de intimidare manifestată de deputatul Alexandru Trubca în sediul Parlamentului este orientată spre defăimarea jurnalismului de mediu și a experților de mediu, descurajează demersurile orientate spre protecția mediului ale organizațiilor neguvernamentale, activiștilor și instituțiilor mass-media”.
Semnatarii au solicitat conducerii Parlamentului și fracțiunii PAS să ia act de comportamentul deputatului, comportament pe care îl consideră inadecvat, și să vină cu o reacție a comisiei de etică în acest sens. „Deputatului Alexandru Trubca să ceară scuze de la persoanele vizate, să adopte un limbaj decent și să se abțină pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță, amenințări sau șantaj în raport cu activiștii de mediu și jurnaliștii, și cu orice alt cetățean/instituție din Republica Moldova”, se arată în declarație.