Joi, 14 septembrie, agricultorii sunt așteptați la întrevedere cu șefa statului, Maia Sandu, pentru a discuta domeniul cerealelor, procesarea materiei prime, măsuri noi de sprijin al producătorilor agricoli și impozit unic în agricultură.

Asociația Forța Fermierilor s-a arătat nedumerită după ce nu a primit o invitație la ședință, transmite Știri.md.

„Nu cunoaștem după care principiu au fost selectați participanții la întâlnire, întrucât nici direcțiile agricole raioanele nu au fost anunțate, și nu înțelegem de ce la ședința respectivă sunt chemați doar 80-90 de fermieri.

Reiterăm că anul agricol 2022/2023 este cel mai dificil an în istoria Republicii Moldova din cauza multiplelor crize, care au afectat concomitent ramura agricolă. În prezent Sudul țării din nou este cuprins de secetă. Totodată, în ultimele zile prețuri interne la principalele culturi de cămp au fost micșorate încă cu 25-40 bani per kg. Un grup de traideri profită de situația financiară catastrofală la marea majoritatea fermierilor și sustrage de la ei producția la prețuri derizorii.

Asociația regretă poziția foarte ciudată a Ministerului Agriculturii în contextul organizării acestei ședințe și neglijării organizației noastre. Avem suspiciuni că întâlnirea cu numărul limitat de producători agricoli se face doar pentru bifa statistică și riscă să aibă un caracter de показуха pentru șefa statului.

În opinia noastră, la aceasta întrunire e nevoie de spus franc că în prezent are loc procesul distrugerii masive a agricultorilor micro, mici și mijlocii cu concursul autorităților statale abilitate, care nu vor să aplice pentru salvarea agricultorilor mici și mijlocii măcar măsurile, care nu necesită cheltuieli bugetare. Astfel sunt facilitați câteva agroholdinguri, care așteaptă cu nerăbdare insolvența fermierilor de la sate.

Foarte mulți agricultori consideră că conducerea ministerului ar trebui să-și asume o bună parte de vină pentru actualul dezastru în domeniul cerealelor și oleaginoaselor, care ar fi putut anticipat, mai ales că din toamna 2022 Forța Fermierilor a venit cu mai multe semnale de alarmă și propuneri concrete.  Totodată, guvernul este obligat să vină imediat cu soluții rapide, care pot ajuta miilor de agricultori micro, mici și mijlocii să evite falimentul și care nu odată a propus organizația noastră.  

Asociația Forța Fermierilor intenționează în cel mai scurt timp, cum ar fi posibil în contextul lucrărilor de recoltare, să organizeze Congresul Agricultorilor cu participarea masivă a producătorilor agricoli, la care vom analiza detaliat degradarea sectorului agrar în perioada 2022-2023, vom formula poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernul sau unor demnitari de stat și vom veni din nou cu soluții, care vom promova cu toate metodele legale. Deja nu avem ce pierde!”, se arată în mesaj.