Un nou scandal-monstru, provocat de exponenții Partidului „Șor”. Aceștia l-au acuzat pe ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, de faptul că ar discredita valorile europene în Moldova, după ce ultimul a optat pentru condamnarea lui Ilan Șor, pentru implicarea acestuia în furtul miliardului.

Mai mulți membri ai formațiunii sus-numite au organizat astăzi și o acțiune de protest în fața sediului Delegației Uniunii Europene, în care l-au acuzat pe șeful Delegației UE că încalcă normele dreptului internațional, permițându-și “imixtiunea în afacerile interne ale Republicii Moldova”.

În replică, diplomatul european a publicat, pe pagina sa de Facebook, un link activ la un fișier de pe pagina Băncii Naționale a Moldovei, care conține un sumar al raportului Kroll, în care experții companiei i-au atribuit lui Ilan Șor 77 de companii, care au luat credite frauduloase de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Nici replica celor de la Partidul „Șor” la postarea lui Peter Michalko nu s-a lăsat așteptată. Tot într-o postare pe Facebook, deputatul Denis Ulanov a declarat că raportu Kroll este “belltristică” și i-a recomandat ambasadorului european să „răsfoiască Constituția Republicii Moldova”.

„Un link la site-ul Băncii Naționale unde este publicat raportul Kroll – așa a răspuns dl Michalko la acțiunea noastră de protest. Se vede că nu a găsit alte scuze. Îi amintesc dlui diplomat poziția procuraturii: fițuica pregătită de Kroll este simplă beletristică și nicidecum dovezi în cauzele penale”, a scris Ulanov. „I-aș recomanda dlui diplomat să mai răsfoiască și Constituția Moldovei, Legea privind sistemul judecătoresc, Declarația ONU privind inadmisibilitatea intervenției în afacerile interne al statelor, Convenția de la Viena, Actul final al Conferinței de la Helsinki”, a mai scris deputatul citat.