Moldova are șanse mari să înceapă negocierile de aderare cu UE până la sfârșitul acestui an. De aceea, țara noastră este îndemnată să îndeplinească cât mai curând condițiile stabilite de Comisia Europeană.
Astfel de declarații au fost făcute la deschiderea celei de-a zecea sesiuni a Adunării Parlamentare Euronest, care se desfășoară pentru prima dată la Chișinău, relatează publika.md.
Zeci de europarlamentari se află în aceste zile la Chișinău pentru a susține eforturile Republicii Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană. Ei spun că țările din Parteneriatul Estic trebuie să-și intensifice eforturile pentru a face față situației din regiune, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina. Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a transmis o înregistrare a mesajului în care și-a exprimat sprijinul pentru țările din Parteneriatul Estic:
„Vă asigur că Parlamentul European va continua să sprijine partenerii estici în construirea unei societăți puternice, durabile și sigure. Aceste obiective pot fi atinse prin dialog, cooperare și unitate. Și cred că există multe alte oportunități; avem mai multe de oferit unii altora, de exemplu în domeniul drepturilor omului și al statului de drept. De asemenea, avem în vedere atacurile hibride care pătrund în societatea noastră.”
Președinta Maia Sandu a menționat că anul trecut Moldova s-a confruntat cu provocări fără precedent:
„Rusia folosește diverse instrumente pentru a destabiliza instituțiile democratice și liderii aleși. Aceasta dorește să readucă țările noastre în vremuri tulburi și autoritare, când la conducere se aflau guverne corupte, marionete subordonate Moscovei. În Moldova, liniile de atac sunt organizarea de proteste”.
Maia Sandu a făcut apel la UE să sprijine Ucraina, deoarece țara apără acum nu doar Moldova, ci întreaga Europă:
„UE este un proiect de pace, așa că țările europene trebuie să se unească și să ajute Ucraina să câștige acest război și să restabilească pacea și stabilitatea pe continent prin resetarea arhitecturii de securitate. Apărându-și pământul, ei apără și Moldova, apără întreaga Europă. Ucraina are nevoie de sprijinul nostru în această luptă existențială.”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Parteneriatul Estic este un proiect de succes pentru țara noastră, care a deschis frontierele pentru cetățenii noștri, ceea ce oferă posibilitatea de a reforma economia și de a deschide noi rute comerciale. Autoritățile dau asigurări că sunt gata să muncească din greu pentru a depăși cadrul actual:
„Știm că mai avem încă mult de lucru, suntem dornici să trecem la următoarea etapă de integrare în Uniunea Europeană și să începem negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an. În aceste vremuri dificile, trebuie să rămânem uniți în fața celor care încearcă să ne dezbine, a celor care răspândesc dezinformări pentru a crea neliniște politică și a celor care amenință și șantajează folosind armele.”
Partenerii europeni au declarat că Moldova are șanse reale de a începe negocierile de aderare la UE în scurt timp:
„Insistăm să începeți negocierile în acest an, iar acest lucru poate deveni realitate dacă sunteți ambițioși, de exemplu în cazul Lituaniei negocierile au durat trei ani, așa că eu zic că până la sfârșitul deceniului Moldova, Ucraina și eventual Georgia ar trebui să devină membre ale UE”.
Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată la Bruxelles la 3 mai 2011. Actul de înființare a fost semnat de președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană.
Misiunea organizației parlamentare este de a crea condițiile necesare pentru a accelera asocierea politică și integrarea economică între UE și partenerii din Europa de Est și de a consolida cooperarea în regiune.