Centrul Național Anticorupție (CNA) a desfășurat o săptămână intensă de acțiuni împotriva corupției, vizând mai multe instituții și persoane implicate în scheme ilegale. Printre cele mai semnificative cazuri se află o schemă de corupție sistemică la Spitalul raional Florești, unde mai mulți șefi ai instituției medicale, împreună cu angajați ai sistemului de sănătate, sunt acuzați că au eliberat ilegal certificate de dizabilitate și au direcționat pacienți către centre de diagnostic, în schimbul unui comision de 15%.

În cadrul acestei investigații, CNA a efectuat 20 de percheziții în Chișinău, Bălți și Florești, la instituții medicale, centre de diagnostic și companii farmaceutice.

    Mai multe persoane au fost reținute și condamnate în urma acestor acțiuni, printre care și un avocat din Hîncești, care a cerut 16.500 de euro pentru a influența decizii în instanță. În instanță, au avut loc condamnări semnificative: un avocat din Chișinău a fost amendat cu 300.000 de lei și a fost privat de dreptul de a profesa timp de patru ani, iar o femeie a fost condamnată la 6 ani de închisoare și la confiscarea unei sume considerabile de bani pentru trafic de influență asupra procurorilor și judecătorilor. De asemenea, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a confiscat bunuri de peste 2 milioane de lei în legătură cu dosarele de corupție.

    CNA a semnat, de asemenea, un Memorandum de Cooperare cu Comitetul de Recuperare a Activelor din Kazahstan, pentru a sprijini procesul de recuperare a bunurilor infracționale și a consolidat lupta împotriva corupției. Organizația a emis, totodată, 11 rapoarte de expertiză legislativă și a organizat instruiri anticorupție pentru 459 de persoane, demonstrând angajamentul continuu în combaterea acestui fenomen.

    ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!