Directorul General al Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere (DG NEAR) din cadrul Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 1-4 februarie 2025, cu scopul de a discuta soluții pentru aprovizionarea cu gaze a țării, inclusiv pentru regiunea transnistreană. Vizita are loc într-un context în care criza energetică, agravată de livrările reduse de gaze naturale din partea Gazprom, continuă să fie o provocare majoră pentru Moldova.

În cadrul vizitei sale la Energocom, oficialul european va discuta măsurile de sprijin oferite de Uniunea Europeană pentru ajutorarea Moldovei în depășirea crizei energetice și pentru reducerea dependenței țării de sursele tradiționale de energie. De asemenea, se vor analiza soluțiile pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și pentru îmbunătățirea securității energetice, cu un accent special pe livrările către malul drept al Nistrului și regiunea transnistreană.

Un punct central al discuțiilor va fi pachetul de asistență de urgență propus de Uniunea Europeană, care include un grant substanțial în valoare de 64 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Anunțul despre acest sprijin financiar a fost făcut de premierul Dorin Recean, pe pagina sa de Facebook, care a precizat că din suma totală, 30 de milioane de euro vor fi folosite pentru achiziționarea de gaze naturale și energie electrică. Din această sumă, 20 de milioane de euro vor fi alocate furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană, iar 10 milioane de euro vor sprijini achiziționarea energiei electrice necesare malului drept al Nistrului.

În plus, celelalte 34 de milioane de euro vor fi destinate ca suport bugetar pentru Republica Moldova, în scopul de a sprijini stabilitatea economică și energetică a țării în fața presiunilor din partea Federației Ruse, care continuă să exercite șantaje energetice asupra Chișinăului.

Acest sprijin financiar din partea Uniunii Europene reprezintă un exemplu clar de solidaritate europeană, care ajută Republica Moldova să depășească o perioadă extrem de dificilă și să se apropie tot mai mult de obiectivele sale de integrare europeană”, a subliniat premierul Recean.

Vizita lui Gert Jan Koopman și sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană vin într-un moment critic pentru Republica Moldova, care caută să-și diversifice sursele de energie și să-și întărească relațiile cu instituțiile financiare internaționale, în contextul provocărilor geopolitice și economice regionale.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!