Consecințele Pactului Molotov-Ribbentrop pentru Moldova și România vor fi discutate marți seara la Berlin, la Muzeul Karlshorst, locul istoric al semnării actului de capitulare necondiționată de către Germania nazistă.

După cum a relatat corespondentul Infotag la Berlin, Svetlana Nezhelskaia, în cadrul mesei rotunde istoricul moldovean, profesorul Svetlana Suveică de la Universitatea din Regensburg și directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, profesorul Florin Abraham de la București vor vorbi despre impactul Pactului Hitler-Stalin (cum este numit în Germania) asupra hotarelor și destinelor oamenilor din cele două țări.

În anunțul muzeului cu privire la eveniment se spune că, în urma acordului dintre cel de-al Treilea Reich și URSS, România a pierdut o parte semnificativă din teritoriul dobândit după Primul Război Mondial.

Experții vor aborda consecințele anexării sovietice din vara anului 1940, precum și vor vorbi despre reevaluarea istorică și cultura memoriei consecințelor pactului în Republica Moldova și România.

Evenimentul, în limbile română și germană cu traducere, va avea loc în cadrul expoziției „Disruperea de-a lungul Europei. Consecințele Pactului Hitler-Stalin”, deschisă la 23 august 2024 pentru a marca 85 de ani de la semnarea documentului care a împărțit Europa în două sfere de influență. 

Expoziția este deschisă până la 26 ianuarie 2025. Moderatorul evenimentului și curatorul expoziției este Christoph MeiBner.

sursa