Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au ajuns în Israel vineri, exprimându-și solidaritatea cu țara în urma atacurilor teroriste ale Hamas din ultimele zile. Această vizită vine după ce șeful diplomației americane, Antony Blinken, a fost prezent în Ierusalim și Tel Aviv pentru a arăta sprijinul și solidaritatea Statelor Unite față de Israel.

Ursula von der Leyen a postat pe rețelele de socializare că au ajuns în Israel pentru a exprima solidaritatea după „teribilul atac terorist comis de Hamas”. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a adăugat că aceștia sunt acolo cu un mesaj de solidaritate și că „teroarea nu va învinge”.

Uniunea Europeană a manifestat și ea solidaritate cu Israelul și a susținut dreptul acestei țări de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional. UE a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor de externe pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu.

Totuși, momentul a fost umbrit de o lipsă de coordonare instituțională în cadrul UE. Desi UE a decis să își revizuiască asistența financiară acordată Palestinei, un comisar european anunțase suspendarea sprijinului, provocând proteste din partea unor state membre.