La peste un an de la începutul războiului împotriva Hamas în Gaza, armata israeliană se luptă să recruteze soldați, iar rezerviștii se prăbușesc sub greutatea concentrărilor.

În jur de 300.000 de rezerviști au fost concentraţi începând cu 7 octombrie 2023, potrivit armatei, dintre care 18,3% erau totuşi scutiți, având peste 40 de ani. Armata are aproximativ 170.000 de soldați activi, iar serviciul militar este obligatoriu pentru băieții și fetele în vârstă de 18 ani, dar unii beneficiază de diverse scutiri.

Israelul poartă un război pe mai multe fronturi, în special împotriva Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, care a făcut 771 de morți și 4.500 de răniți printre soldați săi. Perioadele de concentrare au fost prelungite, iar unii rezerviști protestează față de aceste măsuri care îi privează de viață de familie, uneori mai mult de șase luni consecutiv. Pe de altă parte, înrolarea evreilor ultraortodocși, care sunt parțial scutiți de serviciul militar, se află în centrul unei dezbateri publice. Ei reprezintă aproximativ 14% din populația evreiască a Israelului, potrivit Institutului pentru Democrație din Israel (IDI), adică aproape 1,3 milioane de persoane, notează La Libre Belgique.

Premierul Libanului a declarat că un acord de încetare a focului între Israel și gruparea libaneză Hezbollah ar putea fi anunțat în câteva zile. Proiectul elaborat de Statele Unite prevede un armistițiu inițial de 60 de zile, cu retragerea forțelor israeliene din Liban în prima săptămână. Între timp, informații apărute în presa americană arată că Iranul este gata să continue spirala ripostelor iraniano-israeliene, în pofida apelurilor la reținere adresate părților de comunitatea internațională.

În schimb, un responsabil al Hamas a declarat joi că gruparea islamistă palestiniană respinge ideea unui „armistiţiu temporar” în Fâşia Gaza, acest anunţ survenind într-un moment în care emisari americani urmează să sosească în Israel pentru a discuta despre o încetare a focului în Gaza.

„Ne-am exprimat deja poziţia faţă de ideea unui armistiţiu temporar în război, întrucât aceasta nu va servi decât la reluarea agresiunii ulterior. Hamas susţine o încheiere permanentă, nu temporară, a războiului”, a declarat pentru AFP Taher El-Nounou, un înalt responsabil al grupării.

Conform unor surse apropiate negocierilor, ţările mediatoare – Egipt, SUA, Qatar – se pregătesc să propună un armistiţiu de „mai puţin o lună” în Fâşia Gaza, care să prevadă un schimb de ostatici israelieni cu deţinuţi palestinieni şi o creştere a ajutorului umanitar în teritoriul palestinian devastat de peste un an de război şi ameninţat cu foametea, potrivit ONU.

Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA de la 5 noiembrie, emisari ai Casei Albe – Amos Hochstein şi Brett McGurk – sunt aşteptaţi în Israel pentru a discuta despre „modalităţi de a pune capăt conflictului în Fâşia Gaza”, conform Departamentului de Stat.

Taher El-Nounou a precizat că, dacă mediatorii vor invita Hamas să discute noi propuneri, „Hamas va răspunde acestei invitaţii”.

Dar el a subliniat condiţiile puse de grupare înainte de a accepta orice fel de acord: încetarea focului, retragerea armatei israeliene din Fâşia Gaza, întoarcerea la casele lor a persoanelor strămutate în urma conflictului, intrarea unui ajutor umanitar suficient şi un acord serios privind schimbul de prizonieri palestinieni ţinuţi captivi în Israel.

Cu o zi în urmă, un alt responsabil Hamas, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, a declarat că gruparea islamistă va studia orice plan de încetare a focului pentru Fâşia Gaza, dar că nu a primit încă o propunere oficială privind un armistiţiu global.

sursa