Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va permite, sub nicio formă, crearea armelor nucleare în Ucraina, considerând declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe această temă drept o provocare. Putin a subliniat că orice acțiune a Ucrainei în direcția dezvoltării unor astfel de arme va primi o „reacție corespunzătoare” din partea Rusiei.

„Aceasta este o altă provocare. Crearea armelor nucleare în lumea modernă nu este complicată. Nu știu dacă Ucraina este capabilă să facă acest lucru în prezent; pentru Ucraina de astăzi nu este atât de simplu. Dar, în general, nu sunt mari dificultăți aici. O astfel de amenințare va provoca o reacție corespunzătoare din partea Rusiei. Pot spune imediat: Rusia nu va permite acest lucru sub nicio formă”, a declarat Putin în cadrul întâlnirii cu șefii principalelor instituții media din țările BRICS.

Liderul de la Kremlin a reafirmat, de asemenea, interesul Rusiei de a încheia conflictul din Ucraina cât mai repede posibil, menționând că o soluție de pace trebuie să se bazeze pe acordurile de la Istanbul.

El a acuzat Ucraina că a revenit la discuții despre posibila dezvoltare a armelor nucleare, amintind că Zelenski a făcut declarații similare și în 2022, care au fost folosite ca pretext pentru începerea războiului în Ucraina.

Putin a mai adăugat că Rusia va urmări orice încercare a țărilor occidentale de a transfera arme nucleare către Ucraina, subliniind că astfel de acțiuni nu pot fi ascunse în contextul actual.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit joi că i-a transmis fostului președinte american Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, în cadrul unei întâlniri avute la finalul lunii septembrie, că Ucraina trebuie să devină membră a NATO sau, în caz contrar, va fi nevoită să-și urmeze propriul program militar nuclear.

În același timp, tabloidul german Bild, citând un oficial ucrainean anonim, a raportat că Ucraina are materialele necesare pentru a crea arme nucleare, afirmând că „dacă va fi ordin, ne vor trebui doar câteva săptămâni pentru a produce prima bombă”. Ministerul de Externe ucrainean a denumit această publicație „insinuări”, iar Zelenski a negat că Ucraina se pregătește să dezvolte arme nucleare.

sursa