O importantă masă de particule solare se lovesc, joi, de Pământ, putând declanșa o „severă” furtună geomagnetică de clasa G4, conform unei alerte emise de Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă (NOAA), transmite Live Science.

Furtuni de o asemenea magnitudine ar putea afecta rețelele de energie electrică, pot modifica cursul unor sateliți și pot interfera cu sistemele de navigație prin GPS sau pot produce daune „unor tehnologii ce țin de infrastructura critică”, conform NOAA.

Furtuna geomagnetică ar putea face aurore vizibile la latitudini mult mai scăzute decât normal. Conform NOAA, aurorele „ar putea deveni vizibile în mare parte din jumătatea de nord a SUA, și posibil până în Alabama și nordul Californiei” în cursul zilei de joi. 

Această ejecție de masă coronală (CME) este rezultatul unei puternice erupții solare care s-a produs în seara zilei de 8 octombrie, potrivit NOAA. Erupția a fost clasificată în clasa X 1.8, fiind cel mai puternic tip de erupție pe care o poate produce Soarele. 

Erupțiile solare apar atunci când liniile de câmp magnetic încâlcite de pe Soare se repoziționează violent la loc. Unele erupții pot fi însoțite de CME-uri – mase de plasmă care se mișcă rapid prin spațiu și care au nevoie de câteva zile pentru a ajunge la Pământ, dacă se întâmplă ca planeta să se afle pe direcția lor de propagare. 

Atunci când lovesc câmpul magnetic protector al Pământului, ejecțiile de masă coronală pot provoca perturbări majore cunoscute sub numele de furtuni geomagnetice, ce duc la disfuncționalități tehnologice și manifestarea unor aurore la latitudini mult mai scăzute decât de obicei. 

NOAA măsoară furtunile geomagnetice pe o scară de la 1 la 5, unde furtunile G1 sunt considerate „ușoare” și furtunile G5 sunt considerate „extreme”. Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală sunt mai frecvente în perioada de maxim a activității solare. 

Soarele are un ciclu de activitate de aproximativ 11 ani. Perioada de maximum solar ar urma să înceapă din 2025, dar unii oameni de știință sunt de părere că a început de anul acesta. Cercetătorii nu vor ști cu siguranță până când Soarele nu va ieși din această perioadă și activitatea solară va deveni mai puțin intensă.

sursa