Aproape 500 de persoane au fost ucise în Liban în urma atacurilor aeriene lansate luni de armata israeliană împotriva unor obiective Hezbollah, potrivit autorităților libaneze. Este cea mai sângeroasă zi din ultimele decenii, în care luptele au provocat și peste 1000 de răniți și au forțat zeci de mii de oameni să fugă din sudul țării.

Într-un mesaj video scurt, premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis libanezilor că „războiul Israelului nu este cu voi, ci cu Hezbollah”, subliniind că gruparea folosește civilii ca scuturi umane.

Pe măsură ce bombardamentele s-au intensificat, familiile din sudul Libanului au fugit cu ce au putut, străzile fiind blocate de coloane de mașini, pline de oameni disperați să ajungă în siguranță la Beirut. „Am luat toate actele importante și am plecat, loviturile cădeau peste tot”, a spus Abed Afou, un locuitor din zonă, care a fugit împreună cu familia sa.

Armata israeliană a anunțat că a lovit 1.600 de obiective Hezbollah, inclusiv lansatoare de rachete și posturi de comandă, pe fondul intensificării schimburilor de focuri transfrontaliere, care au început din octombrie. Ministerul Sănătății din Liban a confirmat moartea a 492 de persoane, inclusiv 35 de copii, și a raportat peste 1.600 de răniți.

Situația tensionată ridică temeri că SUA și Iran ar putea fi atrase într-un conflict regional mai amplu, în timp ce Hezbollah promite să continue luptele până la un acord de încetare a focului în Gaza.

sursa