Autoritățile din Kiev au emis, vineri, un avertisment privind „deteriorarea bruscă și temporară” a calității aerului din capitala Ucrainei, din cauza acumulării de substanțe nocive. Cauza principală a acestei poluări este legată de incendiile din regiunea Kiev, care au eliberat mari cantități de particule de praf în atmosferă, potrivit departamentului de mediu al administrației militare a orașului, informează Kyiv Independent.

Încă din 16 septembrie, autoritățile au avertizat că incendiile din raionul Vîșgorod din regiunea Kiev ar putea duce la o înrăutățire semnificativă a calității aerului. Recent, Ucraina s-a confruntat cu mai multe incendii de amploare, atât din cauza vremii secetoase, cât și a atacurilor rusești continue în unele zone.

Potrivit indicelui de calitate a aerului IQAir, la ora 12:30 Kievul a fost clasat drept al doilea cel mai poluat oraș din lume, după Kinshasa, Republica Democrată Congo. În cursul dimineții, Kievul fusese chiar orașul cu cel mai poluat aer din lume, înregistrând un indice de 156 pe o scară de la 0 la 500, ceea ce înseamnă un nivel „nesănătos” al aerului.

La ora 11:00, indicele fusese chiar mai ridicat, atingând 181, un nivel periculos pentru sănătate, de 19,7 ori peste valoarea orientativă stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Autoritățile locale au recomandat locuitorilor să închidă ferestrele, să evite activitățile în aer liber, să consume multă apă și să folosească purificatoare de aer. Poluanții detectați în aer includ oxid de azot, dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon și ozon.

Anterior, Kievul fusese inclus în topul celor 30 de orașe cu cel mai curat aer atât în 2022, cât și în 2023.

sursa