Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a cerut țărilor occidentale să ridice restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor împotriva țintelor militare rusești.

Borrell a menționat că ofensiva Forțelor Armate ucrainene asupra regiunii Kursk din Federația Rusă „a dat o lovitură dură narațiunii” președintelui rus Vladimir Putin. În acest context, diplomatul a cerut țărilor occidentale să ridice restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor pe care le-au donat.

„Ridicarea restricțiilor privind utilizarea forțelor și mijloacelor împotriva armatei ruse implicate în agresiunea împotriva Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional, ar avea câteva consecințe importante”, a spus Borrell.

Printre aceste consecințe, el a menționat consolidarea autoapărării Ucrainei, în special împotriva bombardamentelor rusești asupra infrastructurii, salvarea de vieți ucrainene și reducerea distrugerilor și contribuția la eforturile de pace.

Șeful diplomației europene și-a amintit și de recenta conversație cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în timpul căreia l-a asigurat de sprijinul UE pentru lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse.

„Aștept cu nerăbdare să-l întâlnesc la Bruxelles și să discut cu miniștrii de externe și apărării din UE săptămâna viitoare pentru a merge mai departe cu sprijinul nostru pentru Ucraina”, a scris diplomatul european.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la aliaţii săi occidentali să autorizeze Kievul să lovească Rusia cu armele cu rază lungă de acţiune livrate, pentru a opri avansul armatei ruse în estul Ucrainei.

Mai multe ţări occidentale, între care şi SUA, menţin restricţii privind utilizarea pe teritoriul rus a armelor pe care le furnizează Ucrainei.

Washingtonul a autorizat totuşi Kievul să lovească ţinte militare legitime în Rusia, dar numai în apropierea frontierei, în special în jurul Harkov, unde armata rusă a lansat în mai o ofensivă.

sursa