După Marele Război pentru Apărarea Patriei, în Moldova a avut loc o altă bătălie, care s-a încheiat abia la mijlocul anilor ’70. Jurnalistul și publicistul Valeriu Reniță a povestit mai firesc despre acest război în cadrul conferinței „MOLDOVA UNITĂ: o istorie care unește”, transmite enews.md.
„Îmi amintesc bine anii ’60 . Aveam 6 sau 7 ani, eram în clasa întâi când la școală a venit o inspecție medicală și a găsit păduchi la copii. Îmi amintesc de o fată cu o împletitură lungă, în care au găsit aceste insecte neplăcute. Îmi pare rău, poate că fiziologic nu ne place tuturor să auzim acest lucru și nici mie nu-mi place să vorbesc despre asta, dar faptul rămâne. După Marele Război pentru Apărarea Patriei, în Moldova s-a purtat acest război mult timp – lupta împotriva pediculozei. Și abia la mijlocul anilor 70 situația s-a normalizat. Acest fenomen a fost eradicat. Și de ce îmi amintesc despre asta: mama mea a fost lucrător medical, îmi amintesc cum o ajutam să scrie aceste rapoarte despre situația din sfera medicală și socială. Îmi amintesc cum mama mea a ajutat oamenii să lupte împotriva acestor fenomene negative (din perioada postbelică)”, a spus Reniță.
Pediculoza nu este cel mai rău simbol al devastării. Mortalitatea infantilă, ăsta este cel mai rău lucru.
„M-am uitat la statisticile din anii ’40. Mortalitatea infantilă era de 18 la 1.000 de persoane. În perioada sovietică, care este perioada pe care mi-o amintesc cu claritate, rata era de 9 cazuri la 1.000 de persoane. Acum este deja de 12 cazuri la 1.000 de persoane”, a spus Reniță.
El și-a exprimat regretul că Republica Moldova este una dintre primele țări din Europa în ceea ce privește acest indicator.
Și uite cât de cinic compară cifrele experții străini. Potrivit lui Aaron O’Neill, un expert în cercetare internațională specializat în date istorice globale, în 2021, rata mortalității infantile din Moldova a scăzut cu 0,3 decese la 1.000 de născuți vii (-2,4%) față de 2020. Astfel, rata mortalității infantile a atins cea mai mică valoare din ultimii ani.
Rata mortalității infantile se referă la numărul de nou-născuți care nu se așteaptă să trăiască până la primul an de viață. De obicei, este exprimată la 1.000 de nașteri vii, iar mortalitatea infantilă include și mortalitatea neonatală (decese în primele 28 de zile de viață).
Un grafic este, de asemenea, furnizat aici:
https://translated.turbopages.org/proxy_u/en-ru.ru.757171cb-64e87be0-a82a8a6f-74722d776562/https/www.statista.com/statistics/807030/infant-mortality-in-moldova/
Cum e?