În Berna, capitala administrativă a Elveției, s-au adunat experți, lideri de opinie, reprezentanții unor state și organizații pentru a discuta neutralitatea pe continentul european, în special dezvoltarea acestui model și felul cum se transformă. Conferința internațională “Regândirea neutralității în Europa s-a axat în special pe subiectul neutralității Republicii Moldova și a Elveției. În cadrul evenimentului a fost prezentat și ultimul sondaj de opinie al Intellect Group.
Günter Bechler, consilier special pentru consolidarea păcii în Nepal și Darfur în cadrul Departamentului federal elvețian pentru Afaceri Externe, a opinat în cadrul evenimentului că neutralitatea Republicii Moldova este declarată în Constituție, dar că este nevoie de recunoașterea internațională a acestui statut, cel puțin de către țările vecine.
„Există diverse modele de neutralitate în istorie. Dar sunt din ce în ce mai puține astfel de țări. Pentru Finlanda, neutralitatea a fost o opțiune în relațiile sale cu Rusia. În experiența istorică a acestei țări, ea a fost relevantă la acel moment. Cu toate acestea, văzând agresiunea Rusiei în Ucraina, care nu este membră a NATO, au făcut alegerea. Austria este o țară neutră, fiind în același timp membră a UE. Dar cine o va proteja în caz de pericol? Va fi protejată de Uniunea Europeană și de NATO. În ceea ce privește Elveția, nu mai putem rămâne în izolare. Trebuie să ne adaptăm la dreptul internațional și să înțelegem mai bine care este interesul național elvețian”, a opinat expertul.