Ministrul taiwanez al Apărării, Chiu Kuo-cheng, a anunţat joi că livrarea a 66 de noi avioane avansate de luptă F-16V din Statele Unite a fost amânată din cauza unor întreruperi în lanţul de aprovizionare şi că ministerul lucrează pentru a minimiza daunele şi „compensa deficienţele”, relatează Reuters. În 2019, Statele Unite au aprobat o vânzare de 8 miliarde de dolari pentru avioane Lockheed Martin Corp F-16 către Taiwan, o înţelegere ce ar aduce flota de F-16 a insulei la peste 200 de aparate, cea mai mare din Asia, pentru a-şi consolida apărarea în faţa intensificării ameninţării din partea Chinei, care pretinde Taiwanul ca fiind al său.

Taiwanul cere piese de schimb de la SUA

Taiwanul a transformat 141 de avioane F-16A/B în tip F-16V şi a comandat în plus 66 de F-16V noi, cu avionică, arme şi sisteme radar noi pentru a face faţă mai bine forţelor aeriene chineze, inclusiv avionului lor de luptă invizibil J-20. Primul dintre noile aparate F-16V ar fi urmat să fie livrat în al patrulea trimestru al acestui an, dar livrarea a fost amânată pentru al treilea trimestru al anului viitor din cauza unor perturbări în lanţul de aprovizionare legate de pandemie, potrivit ministerului. Vorbind cu reporterii în parlament, Chiu a spus că Taiwanul a cerut Statelor Unite „să compenseze deficienţa”, inclusiv prioritizând livrări de piese de schimb pentru flota existentă. „Sunt folosite multiple canale şi minimizăm daunele din cauza acestui lucru”, a declarat el, adăugând că încă se aşteaptă livrarea comenzii integrale înainte de 2026.

Ministerul foloseşte canale diplomatice, cum ar fi ambasada de facto a SUA la Taipei, pentru a rezolva problema, a adăugat Chiu. Nici ambasada de facto, respectiv Institutul American din Taiwan, nici Lockheed Martin nu au răspuns imediat la o solicitare pentru comentariu. Taiwanul s-a plâns de anul trecut de întârzieri ale livrărilor de arme din SUA, precum rachetele antiaeriene Stinger, producătorii direcţionând aprovizionarea către Ucraina în timp ce aceasta luptă împotriva forţelor ruse invadatoare, şi chestiunea a preocupat parlamentari americani. Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Afacerilor Externe a camerei Reprezentanţilor SUA, a declarat, în timpul unei vizite la Taipei luna trecută, că face tot posibilul pentru a accelera livrările de arme.

sursa