Peste 300 de magistrați, din cei 400 care activează în sistem, participă astăzi la Adunarea Generală a judecătorilor. Magistrații s-au întrunit azi să continue dezbaterile pe marginea alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. La eveniment a participat și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a susținut și un discurs.
Adunarea a fost deschisă de președintele interimar al CSM, Nina Cernat. Ulterior, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a susținut un discurs în care a îndemnat judecătorii să muncească pentru reformarea justiției și pentru implementarea recomandărilor Uniunii Europene.
„Justiția constituie astăzi o prioritate absolută a întregii societăți și este și un angajament central al parcursului nostru în calea integrării europeană. Sunt sigură că toți cei care sunt astăzi prezenți în sală își doresc o justiție eficientă, cu echitate în procedurile judiciare. Actori integri cu instanțe amenajate și condiții de muncă asigurate corespunzător atât în beneficiul sistemului, dar și în beneficiul cetățenilor țării noastre. Acum două săptămâni, Guvernul a expediat Comisiei Europene raportul național, care reflectă evoluțiile la cele 33 de capitole care vor fi monitorizate pentru a ne asigura că trecem către etapa de negociere cu Uniunea Europeană. În calitate de țară candidată, Republica Moldova este așteptată să livreze rezultate concrete, în special la capitolul reforma justiției. Cunoașteți bine, de asemenea, că șase din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru Moldova vizează domeniul justiției. Sunt condiții puse în sarcina entităților din sectorul justiției. Știm cu toții că această reformă nu este doar o cerință în drumul nostru european, ci este necesară și sistemului judiciar pentru a asigura stabilitatea și funcționalitatea deplină a acestuia. Actuala agendă a ministerului este una intensă, cu multe acțiuni orientate spre a garanta un sistem al justiției funcțional și de a propune măsuri sustenabile de integritate. Și aici, evident, avem nevoie de implicarea tuturor magistraților și de un CSM funcțional. Indiferent de toată deschiderea și eforturile depuse de către minister, obiectivele puse nu vor fi atinse în absența unei înțelegeri și viziuni comune, dar mai ales în lipsa unei asumări reciproce de responsabilitate. Aici, cu toată responsabilitatea, vă spun că aveți în mine și în instituția pe care o reprezint, un partener determinat pentru dialog și interacțiune”, a spus ministrul.
Șeful de la justiție a menționat că agenda Ministerului Justiției are proiecte foarte importante pentru îmbunătățirea procedurilor judiciare, însă are nevoie de suportul magistraților. „Avem nevoie de o colaborare și contez pe implicarea dumneavoastră. Nu în ultimul rând, avem multe planuri ce ține de îmbunătățirea condițiilor de muncă. Avem șanse unice pentru eficientizarea procedurilor de digitalizare, pentru ca să putem asigura un volum de lucru echilibrat al judecătorilor și, desigur, să nu omitem și îmbunătățirea condițiilor pentru personalul non judecătoresc. Ca să putem realiza aceste planuri, avem nevoie de un angajament onest asumat, de un CSM deplin funcțional și de o abordare înțelegătoare și responsabilă față de procesele care sunt cu adevărat necesare în sistem. Cu siguranță, întreaga societate a Republicii Moldova urmărește astăzi cu mare atenție Adunarea Generală a judecătorilor și au speranța că reformele inițiate vor fi duse până la capăt în numele legii și nu al unor interese de grup”, a conchis ministrul.
Adunarea Generală a Judecătorilor de astăzi este prelungirea adunării din 17 martie.