O îngrijitoare din Moldova este acuzată că l-a determinat pe un bărbat de 94 de ani să o numească pe ea singura moștenitoare în testamentul său.
De asemenea, e acuzată că l-a izolat de familie și prieteni în perioada pandemiei și a reușit cumva să scrie un nou testament.
În noul document, bătrânul îi lăsa totul îngrijitoarei sale, lăsându-și familia fără nimic. Este vorba despre o sumă de 300.000 de euro și o casă în centrul orașului Fererra. Testamentul a fost scris cu o lună înainte de moartea sa într-o italiană foarte stângace, ceea ce este ciudat, pentru că omul era profesor de italiană.
De asemeena, femeia în vârstă de 51 de ani este acuzată de „eludare a unei persoane incapabile”.
În timpul anchetei, o probă grafologică a arătat că testamentul, datat 10 februarie 2021, a fost semnat de către bărbat, care avea 94 de ani la momentul respectiv. Astfel, ipoteza unui fals a fost exclusă. Cu toate acestea, modalitățile și toate circumstanțele în care bărbatul a semnat testamentul sunt cele care l-au determinat pe judecător să trimită cazul în judecată.
În primul rând, limbajul folosit în testament a ridicat semne de întrebare. În testamentul său, bărbatul scrie că vrea să lase totul celei care îl îngrijește. Dar exprimarea nu pare a fi cea a unui om de cultură, așa cum era el, aflat la apogeul facultăților sale mintale. „Am hotărât, , după moartea mea, , să îi las celui care mă îngrijește, moștenirea, apartamentul. De asemenea, banii rămași în bancă, pentru că rudele mele, călugărița nu au făcut nimic pentru mine. (Nu trebuie să ceară nimic)”, citează din document ziarul Gazzetta di Reggio.
Apoi, au existat și alte circumstanțe semnalate de persoanele jignite, nepoata și strănepoata. De exemplu, izolarea aproape completă pe care îngrijitoarea însăși a creat-o în ultimul an de viață al bărbatului. Nu mai puteau comunica cu unchiul lor, nu-l mai puteau suna la telefon sau vizita. Nu le răspundea niciodată. Atât de mult l-a izolat, încât la un moment dat au chemat poliția pentru că bărbatul nu răspundea la interfon. Polițiștii au constatat că bătrânul se afla acasă cu îngrijitoarea.
Chiar și un prieten din copilărie al bărbatului, în timpul anchetei apărării, a declarat că nu a mai putut să ia legătura cu el pentru că telefonul era mereu inaccesibil, astfel încât a aflat de moartea sa doar din ziar.
Un alt moment care ridică semne de întrebare este cel când bărbatul a murit. Femeia s-a dus direct la carabinieri, luând cu ea testamentul care o vedea ca unică moștenitoare a unui cont bancar de 300.000 de euro și o casă în centrul orașului Ferrara. Nu a informat rudele despre deces, iar apoi a organizat ea însăși transferul cadavrului pentru înmormântare.
Și, din nou, femeia pare să fi mers la casa clientului ei, chiar și după moartea acestuia.
Astfel, acuzarea spune că, deși a eliminat probabilitatea unui testament fals, îngrijitoarea a creat o situație vulnerabilă prin izolare totală a bătrânului de 94 de ani, într-un moment în care exista o teamă indusă de măsurile de izolare antipandemice, „împingându-l” să redacteze un nou testament (scrisese deja două, în 2008 și 2012), nepoliticos, cu greșeli gramaticale și în care a lăsat totul singurei persoane care se ocupase de el.
Pe 13 iulie, judecătoarea Alessandra Martinelli va audia primii martori.