Un adolescent din Bahmut a supravieţuit ca prin minune după o explozie provocată de bombardamentele asupra oraşului. Băiatul s-a ales cu numeroase fracturi și leziuni, dar cel grav este că o schijă l-a pătruns aproape de inimă, respectiv orice mişcare sau tuse ar fi cu impact fatal.

Nikita a fost adus la Lvov, cu un tren de evacuare. Asta după ce, în ziua de 31 ianuarie au nimerit sub bombardamente el, vărul şi nepotul său.

„Totul s-a întâmplat în piaţă. Au plecat după apă. Îi ajutau pe vânzători. Trebuia cumva de supravieţuit. M-a sunat verişorul şi mi-a spus că Nikita se află în spital în stare gravă. Nepotul a murit pe loc”, a spus Olga Kucheriavaia, sora lui Nikita.

Bikita s-a ales cu traumatisme provocate de explozia unei mine.

„Umărul i-a fost zdrobit, schijele i-au pătruns coapsa, un genunchi, iar un fragment de metal a rămas blocat lângă inimă. Nu avea voie să se miște, nici să tușească, să se întoarcă de pe o parte pe alta. Era imposibil”, a declarat Olga Kucheriavaia, sora lui Nikita.

Băiatul a primit primul ajutor medical la Konstantinovka, apoi a fost transferat la Dnipro, iar după ce starea i s-a stabilizat, a fost trimis la Lvov.

„Rămâneau acolo câteva sute de fracții de milimetru înainte ca acest fragment să deterioreze peretele vasului. Printr-un miracol, fragmentul a rămas blocat între două vase, fără a le deteriora peretele. Dacă fragmentul ar fi rupt complet peretele vasului, atunci copilul ar fi murit pe loc din cauza hemoragiei”, a spus Alexandr Kalinchuk, șeful departamentului de chirurgie.

Nikita a fost operat de două ori. Medicii au extras schija blocată în zona inimii, apoi şi celelalte fragmente metalice.

„Suntem încântaţi. Corpul străin a fost îndepărtat, băiatul s-a născut a doua oară. Schija s-a oprit la câțiva milimetri de aortă. Fragmentul avea în jur de trei centimetri. Ciobul avea margini zimțate. În apropierea ei erau câteva fragmente mici de acest fel, care au fost, de asemenea, îndepărtate cu succes”, a spus Alexandr Kalinchuk, șeful departamentului de chirurgie.

Medicii dau asigurări că viaţa băiatului este în afara oricărui pericol, dar că va trebui să continue tratamentul, până la recuperarea completă.

sursa