Marea Britanie impune miercuri, 8 februarie curent, noi sancțiuni împotriva Rusiei. Sancțiunile au inclus șapte companii care, potrivit Londrei, sunt implicate în războiul pornit în Ucraina și opt persoane, printre care și Boris Titov. În total, din 24 februarie 2022, au fost introduse măsuri împotriva a 1,3 mii de persoane fizice și juridice.

Au fost sancționate:

  • CST LLC (ZALA AERO, parte a concernului Kalashnikov) este un producător de drone rusești care au fost „folosite pentru distrugerea echipamentelor militare ucrainene”;
  • RT-Komplekt (produce piese pentru elicoptere folosite de Rusia în Ucraina);
  • Oboronlogistics, care se ocupă de transportul și livrarea de echipamente militare rusești;
  • Uzinele „Universalmash” și „Lipetsk” (angajate în producția și modificarea șasiului pe șenile pentru sistemele de rachete antiaeriene utilizate de armata rusă în Ucraina);
  • Topaz este un dezvoltator de software pentru aviația militară.

Au fost impuse restricții și asupra Moskomsvyaz, care, potrivit Londrei, „acţionează ca o legătură pentru elita rusă” și „oferă domenii gazdă pentru mulți participanți la destabilizarea din Ucraina”.

Printre cetățenii din lista de sancțiuni se numără:

  • Boris Titov, comisarul prezidențial pentru protecția drepturilor antreprenorilor, și fiul său Pavel, președintele Asociației Business Russia;
  • Nikolai Yegorov – „până de curând, vicepreședinte al consiliului de administrație al celei mai mari rafinării private de petrol din Rusia”;
  • Sergey Rudnov – proprietar al agenției de știri Regnum;
  • Svetlana Krivonogikh – conform autorităților britanice, acționar al Rossiya Bank și al National Media Group;
  • Viktor Myachin este proprietarul Aerostart, o companie rusă de întreținere și reparații aeronave;
  • Alexey Repik – președintele Consiliului de administrație al companiei farmaceutice ruse R-Pharm;
  • Evgeny Shkolov, fost asistent al președintelui și vicepreședinte al consiliului de administrație al OAO System Operator al Sistemului Energetic Unificat.

Titov, comentând sancțiunile Londrei pentru presa rusă, a spus că dacă ombudsmanii sunt sub controlul lor, „înseamnă că nu totul este bine în regatul britanic”. El a spus că restricțiile nu i-ar afecta munca: Titov, „ca și până acum, va proteja afacerile de oficiali, apropo, inclusiv englezi, dacă drepturile sale sunt încălcate”.

„Și dacă este vorba despre vin, atunci în 2021 Abrau din Londra a primit cel mai înalt premiu dintre cramele în creștere, așa că facem vin bun. Acum, desigur, o pot lua, dar vinul nu se va înrăutăți din asta ”, a adăugat el (Titov este proprietarul casei de vin Abrau-Dyurso).

În total, de la începutul războiului Rusiei pornit în Ucraina, Londra a impus sancțiuni asupra a peste 1.300 de persoane fizice și juridice. Printre aceștia se numără președintele rus, Vladimir Putin, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, oamenii de afaceri Pyotr Aven, Mihail Fridman, hanul german; organizații – Sberbank, VTB, Aeroflot, Rostec, United Aircraft Corporation, Uralvagonzavod.

Ultima dată când au fost anunțate noi sancțiuni pe 9 decembrie anul trecut, mai mulți oficiali ai securității ruși, printre care Ramil Ibatulin, comandantul Diviziei 90 de tancuri de gardă Vitebsk-Novgorod Twice Red Banner. Tuturor persoanelor sancționate li se interzice intrarea în Regatul Unit, iar bunurile lor în țară (dacă există) sunt înghețate.

Guvernul britanic a anunțat noile restricții în ziua în care președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a sosit în țară. El se va întâlni cu regele Carol al III-lea al Marii Britanii, prim-ministrul Rishi Sunak și va inspecta pregătirea militarilor din Forțele Armate ale Ucrainei. Biroul primului-ministru a spus că Sunak îi va oferi lui Zelenski să trimită arme cu rază mai lungă de acțiune la Kiev, ceea ce ar trebui să submineze capacitatea Rusiei de a lovi infrastructura și „ajută la reducerea presiunii pe prima linie”.

sursa: realitatea.md