Înalta Instanță a respins sesizarea unui grup de parlamentari ai opoziției care au solicitat Curții să verifice constituționalitatea Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 20 ianuarie 2022 privind declararea stării de urgență.
Examinând solicitarea deputaților Blocului PCRM-PSRM, Curtea a constatat că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.
Realitatea.md amintește că la 19 ianuarie, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotărâre prin care a luat act de Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale privind necesitatea declarării stării de urgenţă, i-a propus Parlamentului să declare stare de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile. Ulterior, la 20 ianuarie Parlamentul a adoptat hotărârea privind instituirea stării de urgență cu majoritatea de voturi a deputaților aleși.
Potrivit deciziei Parlamentului, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;
2) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
3) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;
4) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă;
5) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
6) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;
7) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;
8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.