Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE din cauza numărul mare de șederi ilegale și a numărului considerabil de cereri de azil nefondate. Germania, Italia și Belgia se declară în îngrijorate și discută intens despre declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize cu UE, transmite anticoruptie.md.

Moldova a înregistrat un salt de 429% în iunie–august 2019 și iunie–august 2021, se menționează întru-un document publicat de către EUobserver și datat cu 27 septembrie curent.

„În cazul unei îmbunătățiri reduse sau a unei lipse generale de progres […], Comisia Europeană ar trebui, în opinia noastră, să sublinieze că declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize (Visa Suspension Mechanism) este o opțiune reală”, a declarat delegația germană în același document.

În pofida condițiilor pandemice, Germania a înregistrat o creștere a „șederilor neautorizate” din partea cetățenilor Albaniei, Moldovei și Ucrainei.

De asemenea, este indicată o creștere cu 51% a cererilor de azil din partea cetățenilor georgieni în ultimele trei luni în comparație cu aceeași perioadă a lui 2019.

La rândul său, subliniază euobserver.com, Italia a avut obiecții similare la adresa Moldovei, observând că rețelele de trafic de persoane, care operează prin „țările vecine”, abuzează de călătoriile fără viză.

„În cazul unui progres insuficient”, Roma a lansat ideea de a elimina Moldova din lista țărilor ai căror cetățeni au dreptul la călătorie fără viză.

Franța se declară, de asemenea, nemulțumită de Albania și Georgia și rămâne prudentă față de sârbi.

Republica Cehă a declarat că a înregistrat un număr mare de cereri nefondate de azil din partea cetățenilor georgieni, moldoveni și ucraineni.

„În total, cetățenii fără vize reprezintă 47,4% din toate cererile de azil din acest an (o creștere de la 38,5% față de 2016)”, au spus cehii, menționând, de asemenea, o creștere a „șederilor ilegale”.

La rândul său, Belgia a descris numărul cererilor de azil din Moldova în 2021 „ca o creștere alarmantă”. „Avem, de asemenea, cifre relativ ridicate pentru Macedonia de Nord, dar s-ar putea să fie un fenomen de vară, temporar”, a spus acesta.

Olanda este primul și singurul stat UE care a solicitat până acum o suspendare fără viză. Dar cererea sa, împotriva Albaniei în 2019, a fost respinsă de Comisia Europeană.

Cetățenii Muntenegrului, Serbiei și Macedonia de Nord au obținut dreptul să călătorească în UE fără viză până la 90 de zile din decembrie 2009. Același drept a fost acordat cetățenilor Albaniei, Bosniei și Herțegovina (2010), Moldovei (2014), Georgiei și Ucrainei (2017).

Călătoria fără viză este considerată de Comisia Europeană drept o „realizare importantă” în relațiile dintre UE și Balcanii de Vest și fostele state sovietice care fac parte din Parteneriatul Estic.

Pentru reintroducerea vizelor este necesară o creștere cu peste 50% a șederilor neregulate sau a solicitanților de azil cu rate de recunoaștere scăzute.