Obligarea angajaților din educație să-și facă teste COVID din propriile economii pune în pericol buna desfășurare a procesului educațional, începând cu 1 septembrie. Declarația a fost făcută de Biroul executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei, care a fost adoptată în cadrul unei ședințe ad-hoc, convocată în urma unui val de nemulțumiri după decizia luată de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
Sindicaliștii cheamă Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică să-și revizuiască decizia, care este una contrară normelor naționale și internaționale. FSEȘ atrage atenția Guvernului că atât Convenția Organizației Internaționale a Muncii, cât și Legea securității și sănătății în muncă prevăd expres că măsurile de securitate și igienă a muncii nu trebuie să antreneze nicio cheltuială pentru angajați. De asemenea, Legea securității și sănătății în muncă stipulează că toate cheltuielile ce țin de organizarea și efectuarea examenului medical sunt suportate de către angajator.
FSEȘ atrage atenția repetat asupra faptului că decizia luată de autorități încalcă flagrant drepturile și garanțiile legale ale salariaților.
Nemerenco a declarat, în ajun, la postul public de televiziune, că Guvernul nu va da curs solicitării profesorilor de a achita testele pentru depistarea COVID-19 din bugetul de stat.