În ultimele zile, jurnaliștii întreabă adesea: de ce noi socialiștii și comuniștii declară că Moldova trece sub conducere externă? Cică, „nu există un asemenea pericol”. Dar cum altfel pot fi numite ultimele acțiuni ale administrației prezidențiale care sunt deja monitorizate de consilieri străini?

Despre aceasta a scris Igor Dodon, președintele PSRM și co-președintele Blocului electoral PCRM-PSRM.

Dodon menționează că Maia Sandu a refuzat să semneze câteva proiecte de lege care au fost votate de către Parlament, iar deciziile ei au fost influențate din afară țării.


• Sandu, împreună cu FMI, pledează împotriva Legii cu privire la anularea așa-numitei „legi a miliardului”, în baza căreia guvernele anterioare au pus pe umerii cetățenilor noștri miliardul furat din cele trei bănci (cetățenii Moldovei urmează să returneze din propriile buzunare peste 20 miliarde de lei).

• Sandu a întors Parlamentului Legea Nr. 69 și 70 din 23.04.2021, potrivit cărora statul va compensa cheltuielile la energia electrică pentru consumatorii casnici, pentru lunile aprilie și mai. Este vorba despre acordarea unui sprijin a peste 1,2 milioane de gospodării (peste 2 milioane de cetățeni au rămas fără ajutor din partea statului).

• Sandu a respins Legea nr. 60 cu privire la comerțul intern, de teama Uniunii Europene (anterior, Michalko, ambasadorul UE, ceruse într-un ultimatum să nu adopte această lege). Acest proiect de lege stabilește o normă obligatorie pentru rețelele comerciale unde ponderea mărfurilor autohtone ar fi constituit cel puțin 50%.

• A întors Parlamentului Legea Nr. 72, care ar fi oferit actualului guvern interimar dreptul de a semna acorduri internaționale cu obligații financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și a demite funcționari și persoane în funcții de conducere. Moldova nu va primi peste 50 de milioane de dolari asistență externă pentru finanțarea a sute de proiecte de alimentare cu apă potabilă, inclusiv proiecte foarte importante pentru orașele Soroca și Comrat.

Toate aceste proiecte de legi au corespuns intereselor cetățenilor noștri și producătorilor locali. Oamenii au așteptat foarte mult și au sperat vă vor primi susținere din partea statului.

Președintele a decis că interesele corporațiilor occidentale, ale FMI și donatorilor externi sunt mai presus de interesele naționale ale Republicii Moldova. Aceasta nu este doar un sabotaj – este o trădare a intereselor naționale!

:::::
După alegerile parlamentare, partidele de dreapta, împreună cu președintele Maia Sandu intenționează să majoreze vârsta de pensionare (pentru acest lucru insistă FMI), să lichideze raioanele și satele mici (o asemenea reformă a fost elaborată deja în perioada alianțelor pentru integrare europeană), să distrugă totalmente producătorii autohtoni (trebuie curățată calea pentru mărfurile de import), să dea Parlamentul, Guvernul și alte instituții ale statului sub controlul extern al curatorilor din Occident.

Noi, poporul Moldovei, putem și trebuie să împiedicăm aceste lucruri. Sunt sigur că vom reuși.

Împreună pentru Moldova!”, a declarat Igor Dodon.