Recent, Curtea Constituțională a anulat decretul președintelui Maia Sandu prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministru și a obligat șeful statului să recurgă la noi consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un nou candidat.


Totuși, după cum ne-am obișnuit, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a decis să încalce, din nou, hotărârile Curții Constituționale și a fixat că ”mai presus” de fracțiunile parlamentare sunt consultările cu societatea civilă. O anumită parte a societății civile aleasă după nu știu care criterii. Poate că fondul Soros să fie la mijloc. Dar poate că nu.

În orice caz, experții, ONG-iști și președintele Maia Sandu au ajuns la concluzia că trebuie de acționat cum vrea poporul, nu cum spune Curtea Constituțională.

Maia Sandu a declarat de nenumărate ori că poporul ar vrea alegeri parlamentare anticipate și că actualii deputați din Parlament, aleși prin sistemul mixt de vot, au ajuns să nu reprezinte interesele cetățenilor. Echipa PAS în general ne spune că sistemul de vot aprobat de PSRM și PDM a făcut jocul oligarhilor. Faptul că PLDM promova sistemul mixt și chiar l-a și votat cu PCRM, nu mai reprezintă un interes pentru nimeni. Or, Maia Sandu a negat că a făcut parte din PLDM, chiar dacă de pe scena din PMAN declara contrariul.


Dar să revenim la consultările purtate de Maia Sandu cu reprezentanții societății civile, unde era prezent și expertul WatchDog, Valeriu Pașa, cel care, la fel de pe o scenă amplasată în PMAN, la începutul lunii ianuarie a anului 2016, striga că poporul Republicii Moldova vrea să-și aleagă direct deputații (prin sistemul uninominal) și nu anonimi de pe liste de partid care „ajung în Parlament și se vând ca patlagelele la piață”.


Cu siguranță că ulterior Valeriu Pașa a avut o explicație precum că ceea ce a spus a fost altceva decât ceea ce am înțeles noi și nici de cum nu promova sistemul uninominal, idee preluată și aproape implimentată de către Plahotniuc.

Și dacă Maia Sandu tot insistă că deputații din actuala legislatură se vând în Parlament, de ce nimeni din PAS nu au depus sau măcar nu au încercat să depună sesizări la Procuratura Generală (instituție depolitizată de Blocul ACUM și PSRM în anul 2019), cu privire la schemele de vânzare-cumpărare din Parlament? Nu-i bun Stoianoglo? Ok. După el o să fie într-o zi alt Procuror General care ar putea reveni la eventualele sesizări depuse pe subiectul coruperii deputaților. Dar poate Maia Sandu nu face acest lucru pentru că undeva, o mustră conștiința? Doar în 2013 a ajuns în Guvernul Leancă cu votul a 7 transfugi din PL și 5 transfugi din PCRM, inclusiv Sergiu Sîrbu? Iar în 2015 deja, cu votul Violetei Ivanov, Vladimir Vitiuc care azi sunt la Șor, Maia Sandu ajungea ministru în Guvernul Gaburici. Un guvern minoritar de altfel, precum cere Andrei Năstase acum.

Legitimitate – un termen pe care-l auzim zilnic, dar care nu este un termen juridic, ci unul politologic. Constituția și instituțiile statului nu pot lua în considerare acest termen. Și la fel e în toate țările. Pentru că de asta au făcut oamenii legi. Or, legitimi sunt și dictatorii lumii. Kim Jong-un, dictatorul din Coreea de Nord cu siguranță că se bucură de încrederea a mai mult de 1 milion de oameni, cifră repetată des de Maia Sandu, dar acționează oare el în spiritul legii? Nu. Dânsul acționează în numele poporului, la fel cum vrea să acționeze în numele poporului și Maia Sandu. Toți dictatorii apropo fac asta. Dar Constituția și voința poporului nu trebuie de pus cap în cap.

Chiar și așa, cât de legitimi sunt experții puși de Maia Sandu mai presus de Parlament? Cât de integru este același Valeriu Pașa? Mai mulți deputați din Platforma DA declarând că acest tânăr activ stătea pe timpuri în rând la sediul PPDA pentru a-și lua solda. Alte voci spun că și pe timpul de glorie a lui Plahotniuc scria articole și participa la evenimente menite să-i spele imaginea fostului lider PDM.


Vreau să înțeleg și eu, suntem stat sau ONG până la urmă? Dacă ONG-iștii înlocuiesc structurile de stat, ce ar fi ca Soros să suporte cheltuielile pentru întreținerea aparatului Preșidenției? 80.000 de lei zilnic pentru Maia Sandu, cifra lui Alaiba, sunt prea mulți pentru o țară atât de săracă precum este Republica Moldova, vorba Maiei Sandu.