Președintele Maia Sandu a fost din nou prinsă cu minciuna. Anul acesta, în bugetul au fost prevăzuți peste 15 milioane de lei pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19. Cu această precizare vine fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a publicat pe pagina Facebook și documentele doveditoare.
Astfel, în bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021, la capitolul ”Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” au fost aprobate 45 de milioane de lei. În nota informativă a legii este menționat că aceste mijloace urmează a fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, pentru achiziția vaccinului anti COVID – 19.
Ulterior, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la 29 decembrie 2020, a decis alocarea a 5 milioane de lei pentru achiziționarea vaccinului anti COVID din cele 45 de milioane aprobate.
Pe lângă aceste 5 milioane de lei alocate din fondul de profilaxie, în fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au fost aprobate 10 milioane de pentru anul curent, care pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, inclusiv pentru achiziționarea vaccinului anti COVID.
”Generalizând, pentru cei care NU cunosc și nici NU doresc să cunoască că, la moment, există în fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală cel puțin 15,0 mln. lei ( 5,0 mln. din fondul de profilaxie și 10,0 mln. din fondul de rezervă al CNAM) disponibile pentru achiziționarea vaccinului anti COVID. Iată de ce, a fost aprobată Hotărîrea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 44 din 09 februarie 2021, care la pct. 10 menționează că, CNAM va finanța cheltuielile pentru achiziția de vaccin și a consumabilelor pentru combaterea COVID-19”, scrie Dumbrăveanu.
Fostul ministru mai precizează că suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din Fondul de intervenție (116321,3 mii lei), precum și din Fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii lei).
În context, fostul ministru a îndemnat clasa politica și profesioniștii din domeniile relevante să-și consolideze eforturile pentru a asigura populația Republicii Moldova cu vaccin anti COVID și să se detașeze de declarațiile critice și fără impact pentru sănătatea populației.