Parlamentul Republicii Moldova consideră că acțiunile și faptele președintelui țării ce țin de desemnarea candidaturii prim-ministrului trebuie readuse în câmpul constituțional, iar decretul din 11 februarie urmează a fi recunoscut contrar Constituției. Aceste concluzii au fost prezentate de reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională în timpul dezbaterii sesizării unui grup de deputați PSRM privind controlul constituționalității decretului președintelui Republicii Moldova, din 11 februarie, privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.
Potrivit Parlamentului, președintele țării nu poate refuza candidatura propusă de o majoritate parlamentară formalizată, fiindcă astfel se încalcă una din obligațiunile constituționale ale șefului statului. Totodată, Parlamentul își exprimă îngrijorarea în legătură cu diseminarea unor anunțuri publice din partea președintelui țării privind intenția de încălcare a prevederilor constituționale în vederea atingerii scopului de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate.
Parlamentul a statuat că șeful statului nu poate mima consultările cu fracțiunile parlamentare asupra candidaturii pentru funcția de prim-ministru. Legislativul a remarcat și ignorarea din partea președintelui țării, contrar prevederilor constituționale, a voinței majorității parlamentare formalizate care a înaintat candidatul său la funcția de premier.
De asemenea, Parlamentul a atras atenția Înaltei Curți asupra nerespectării de către autoritatea supremă executivă a următoarelor principii constituționale: statului de drept, separației puterilor în stat, principiul majorității și organizării democratice a statului, loialității și colaborării și conlucrării loiale, demonstrând prin aceasta lipsa respectului față de Constituție, față de jurământul depus și încălcând mai multe articole din Legea Supremă, dar și a hotărârilor Curții Constituționale.