Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se pronunță pentru formarea unui front larg comun al susținătorilor statalității, independenței și neutralității țării, se spune în Declarația formațiunii adoptată la Congresul al XVI-lea. PSRM cheamă toate forțele politice autentice din Moldova să participe la formarea acestei coaliții și anunță că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, care să scape organul legislativ suprem de elementele epocii oligarhice.
Potrivit formațiunii, situația social-economică și politică din țară, creată după alegerile prezidențiale, generează un grad înalt de nesiguranță.
”Declarațiile președintelui ales, ale susținătorilor ei interni și externi, demonstrează plenar pericolul limitării independenței și suveranității Republicii Moldova, dar și încercările de a impune în țara noastră un regim de administrare din exterior, se spune în declarație.
PSRM susține că afirmațiile inadecvate ale Maiei Sandu în adresa Transnistriei nu contribuie la continuarea și fortificarea dialogului, început de administrația prezidențială precedentă. Relațiile bilaterale cu partenerul strategic al țării noastre, Federația Rusă, la fel sunt într-o mare incertitudine după unele declarații de presă ale noului președinte.
”Un șir de politicieni străini, diplomați, ambasadori acreditați la Chișinău și-au permis să facă declarații, care nu sunt compatibile cu statutul lor diplomatic. Critica deciziilor, adoptate de către Parlamentul țării, ales în mod democratic, reprezintă o ingerință directă în treburile interne ale Republicii Moldova și nu au precedente similare în alte state”, susțin socialiștii.
Potrivit PSRM este cinică și critica legii adoptată de Parlament prin care se anulează punerea pe spatele cetățenilor a plății pentru furtul miliardului. Socialiștii susțin că poporul nu trebuie să întoarcă din buzunarul său banii, furați de hoți și escroci.
De asemenea, PSRM afirmă că suspendarea sau anularea unor legi, adoptate de către majoritatea deputaților din Parlamentul legitim, poate deveni un precedent periculos, care ar confirma necesitatea deciziei politice de reformare a Curții Constituționale, inițiativă care trebuie să vină de la societatea civilă, clasa politică dar și din partea cetățenilor.
De asemenea, presiunea politică asupra Procuraturii generale anume în momentul când investigațiile pe dosarul „furtului miliardului”, supranumit și “furtul secolului”, sunt aproape de final pune la îndoială sinceritatea celor care inițiază o nouă reformă a justiției.
PSRM anunță că va continua lupta pentru statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova, pentru dreptatea socială, pentru o politică externă independentă, care să corespundă intereselor țării, va pleda pentru valorile tradiționale ale poporului nostru.
”Noi suntem patrioții Moldovei și spunem NU implicării străine în treburile interne ale Moldovei! Doar poporul Moldovei trebuie să decidă cum trebuie să fie propria țară”, se spune în Declarația PSRM.
PSRM mai anunță că nu va renunța nici la istorie, nici la limbă, nici la drapelul Țării Moldovenești.
De asemenea, un alt scop al PSRM este formarea națiunii civice. PSRM pledează pentru reîntregirea Moldovei și reglementarea problemei transnistrene în baza valorilor comune, care sunt împărtășite de majoritatea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
PSRM – partidul economiei eficiente, orientate spre dezvoltarea producerii locale, susținerea producătorilor autohtoni și a fermierilor, promovarea producției moldovenești atât pe plan local, cât și pe piețele externe, modernizarea sferei serviciilor cu utilizarea tehnologiilor avansate. Un nivel înalt de viață și întoarcerea conaționalilor noștri acasă nu sunt posibile fără renașterea sectorului real al economiei.
PSRM reiterează necesitatea dezvoltării unor relații normale cu Vestul și cu Estul.
PSRM rămâne partidul valorilor tradiționale, unde familia este uniunea între bărbat și femeie.
”Indiferent unde ne-am aflat – în opoziție ori în coalițiile de guvernare, în activitatea sa Partidul Socialiștilor a ținut cont exclusiv de interesele societății, pentru a păstra pacea și stabilitatea în țară. Noi am depus efort să facem față provocărilor complicate, cu care s-a confruntat Moldova, inclusiv pandemia și seceta, totodată, am sprijinit dezvoltarea social-economică a țării”, se menționează în declarație.