Igor Dodon a declarat, astăzi în cadrul unei adresări către cetățeni, că transmite următorului președinte al Republicii Moldova o instituție prezidențială credibilă și puternică. Cel de-al cincilea președinte al țării a menționat că, până în anul 2016, instituția prezidențială era una de formă.
”Pentru prima dată din 2009, instituția prezidențială a devenit puternică, funcțională, cu agenda sa separată. Pentru prima dată, instituția prezidențială este în topul preferințelor cetățenilor”, a declarat Dodon.
Șeful statului a atras atenția succesorului la Președinție că toate acestea se pot pierde foarte repede, dacă nu va conștientiza responsabilitatea care-i revine. Potrivit lui Dodon, președintele țării trebuie să fie mediator și să-și asume dialogul dintre partidele politice, așa cum a făcut el în 2019, când, în pofida unor riscuri pentru el, a numit-o pe Maia Sandu în funcția de premier, iar pe Andrei Năstase în funcția de ministru de Interne. Aceste decizii, spune Dodon, au fost luate pentru a asigura funcționalitatea instituțiilor statului.
Igor Dodon a mai menționat că președintele țării trebuie să fie om de stat și nu politician de rând.
”Dacă se va ghida de interesele partidului din care a fost înaintat, atunci nu se va ajunge departe. Președintele țării trebuie să fie aproape de oamenii simpli, cum am fost eu în 600 de localități, nu sa șadă în instituția pe care am reparat-o sau Facebook”, a spus Dodon.
Igor Dodon a mai menționat că președintele țării trebuie să fie echilibrat în relațiile cu partenerii externi, și nu trebuie să se implice în războaie geopolitice.
”Interesele Republicii Moldova trebuie să stea în capul mesei. Iar interesele noastre sunt că noi trebuie să fim în relații bune cu toți”, a declarat Dodon.
Totodată, Igor Dodon a mai spus că șeful statului trebuie să fie un președinte al majorității cetățenilor.