Deputatul transfug Eleonora Graur este acuzată de implementarea proiectelor fantomă de milioane de lei și organizarea licitațiilor trucate, prin care au fost selectate în mod discreționar firmele rudelor sale. Potrivit unei investigații, realizate de scheme.md, deputatul PRO Moldova, la implementarea proiectelor de renovare a instituțiilor de învățământ din raionul Rezina a fost organizată și implementată o schema frauduloasă de delapidare a averii statului. Astfel, potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, în perioada 2014-2016, Consiliul Raional Rezina, condus în acea perioadă de Eleonora Graur, a gestionat 15 contracte de investiții capitale în domeniul construcțiilor și reparațiilor.

Costul total al acestor proiecte fiind de peste 37 mln. lei. Aproape 40 la sută din această sumă a ajuns în conturile firmelor ”LITARCOM” SRL şi ”CAPILLATI” SRL, care i-ar aparține lui Liviu Jitari, o rudă a Eleonorei Graur.

Potrivit scheme.md, în afară de contractele încheiate direct cu Consiliul raional, în ultimii 5 ani, aceste firme au câștigat dreptul de a gestiona alte 10 dintre cele mai mari proiecte implementate în localitățile raionului Rezina. Majoritatea tranzacțiilor au fost secretizate.

Totodată, jurnaliștii au aflat că familia deputatului PRO Moldova s-ar fi pricopsit cu o pensiune de lux în România, în zona Gura Humorului, județul Suceava, cu o capacitate de cazare de 50 de persoane, care valorează peste un milion de euro. Potrivit sursei, pensiunea este înregistrată pe numele Alexandrei Graur, cumnata Eleonorei, sora soțului președintei de raion, Mihail Graur.

Jurnaliștii de la scheme.md au depistat mai multe neconcordanțe și în declarația de avere din ultimii doi ani a Eleonorei Graur. Fiind președinta raionului Rezina, aceasta nu a indicat venitul obținut de către soțul său, Mihail Graur. În anul 2016, familia Graur a procurat o mașină de teren de model Volvo XC 60 cu o valoare indicată de 220 mii lei, echivalentul a 11 mii euro. În realitate, prețul unei astfel de mașini începe de la 44 de mii de euro.

Soțul Eleonorei Graur este administratorul firmei SRL ,,DANAOMIX”, care comercializează echipamente agricole. Firma este înregistrată în apartamentul familiei din sectorul Râșcani al Capitalei, bun imobil pe care îl indică în declarația de avere. Venitul obținut din deținerea cotelor părți în această afacere nu este indicat nicăieri.

Familia Graur are în posesie o casă de locuit luxoasă în Chișinău, în apropierea Universității Agrare din Moldova. Tot în declarația de avere pentru anul trecut, democrata indică și terenurile agricole achiziționate cu câțiva ani în urmă.

Datele colectate de scheme.md arată că fosta președintă de raion prin intermediul magistratului Igor Negreanu din cadrul Judecătoriei Orhei cu sediul în Rezina, procurorului de la Rezina Andrei Roşca şi a șefului IP Rezina Igor Botea, ar fi recurs la presiuni asupra diferitor oponenți politici dar şi agenți economici de nivel local.

Încălcările nu se opresc aici. Graur este acuzată și de faptul că în anul 2017, consiliul raionului Rezina a desfășurat o licitație publică pentru reparația unei porțiuni de drum Rezina – Saharna Nouă – Cinișeuți – Gordinești. Lucrările în același an din drumul regional L161 Rezina – Saharna Nouă – Cinișeuți– Gordinești, alocând peste 1,5 mln lei din bugetul raional. Autoritățile din Rezina şi-au asumat aceste cheltuieli deşi drumul este în gestiunea Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”. Pentru reparații, autoritățile din Rezina au organizat două licitații. Prima, pentru lucrări de reparație a drumurilor publice locale: L161, Rezina-Saharna Nouă-Cinișeuți-Gordinești, a fost organizată în luna martie anul 2017. La concurs au participat cinci agenți economici. Câștigătoarea contractului de 847.844,00 lei a fost desemnată „ARMO-BETON”SA.

A doua licitație, pentru lucrări de reparație a drumului public local G42: Rezina-Saharna-Saharna Noua a fost organizată pe data de 16 august 2017, la ea participând trei agenți economici. Contractul de 715.944,44 lei a fost câștigat de aceeași firmă, „ARMO-BETON” S.A.

S-a constatat faptul că antreprenorul S.A. „ARMO-BETON”, contrar tehnologiei, în locul materialelor prevăzute, utilizează la reparația drumului nisip şi pietriș, dobândite ilegal pe teritoriul comunei Saharna, care pot fi extrase doar cu autorizarea Ministerului Mediului, de care întreprinderea nu dispune.