Republica Moldova nu și-a luat niciun alt angajament decât financiar prin contractarea creditului de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Potrivit șefului Guvernului de la Chișinău, alte condiții vehiculate de unele voci nu sunt decât speculații.
Creditul rusesc a fost contractat cu o rată a dobânzii de 2%, iar în cazul întârzierii achitării tranșei dobânda va fi de 3% din suma ce trebuie rambursată.
Conform premierului, un lucru important care trebuie evidențiat este că, potrivit acordului, Republica Moldova poate să nu ia acest credit dacă are bani liberi, iar în cazul în care i-a luat poată să-i întoarcă în orice moment dacă identifică resurse financiare mai ieftine în condiții mai avantajoase, fără a achita niciun comision.
”Doar se notifică partea rusă. Aceasta este condiția pe care noi am negociat-o ca să nu fie niciun comision. De aceea speculațiile de genul: de ce nu ați luat de la alții mai ieftin, au un singur răspuns – dați mai ieftin și noi restituim acești bani. Până atunci, Republica Moldova trebuie să-și onoreze obligațiunile față de pensionari, sistemul medical și alte cheltuieli”, a declarat șeful Guvernului.
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului cu Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut suveran în valoare de 200 de milioane euro și urmează să fie remis Parlamentului pentru adoptare. Împrumutul va fi oferit în 2 tranșe a câte 100 milioane euro fiecare. Prima tranșă urmează să fie debursată în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Acordului, iar a două tranșă nu mai târziu de 31 octombrie 2020.
Potrivit Guvernului, Acordul de împrumut nu conține condiționalități care depășesc cadrul legal al Republicii Moldova.