Verii Victor și Viorel Țopa ar putea scăpa de pușcărie. Cei doi fugari, ascunși în Germania, au solicitat Curții Supreme de Justiție de la Chișinău revizuirea dosarelor prin care au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru delapidări, uz de fals și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Victor Ţopa, care este naşul ministrului de Interne, Andrei Năstase, cere revizuirea deciziei din 2013, prin care Curtea Supremă i-a menținut sentința de condamnare la 10 ani de închisoare, într-un penitenciar de tip închis. Victor Ţopa, împreună cu un complice, au deposedat prin șantaj mai multe persoane de acţiunile pe care le aveau la o bancă și le-au cauzat daune materiale de 31,5 milioane de lei.
Mai exact, una dintre acționare la „Victoriabank”, Galina Prodisveț, ar fi fost reținută de două persoane necunoscute la Moscova și dusă la poliție unde a fost influențată psihic, amenințată cu extrădarea în Republica Moldova, acolo unde era vizată într-un dosar penal, și amenințată cu aplicarea violenței fizice în privința sa și a rudelor apropiate, dacă nu ar transmite acțiunile deținute la bancă în favoarea persoanelor de încredere ale lui Victor Țopa. (AICI este decizia în dosarul Victor Țopa și în care Andrei Năstase îi este avocat.
Potrivit materialelor dosarului, șantajul la adresa Galinei Prodisvet a fost realizat, în august 2007, la Moscova, cu implicarea unor reprezentanți ai instituțiilor de forță din Rusia. Iată extras din dosar: “Ameninţînd-o cu aplicarea violent ei fizice precum şi pe rudele apropiate, ei au cerut de la ea să accepte toate propunerile unor numiţi pe nume „Mihail” şi „Iurii” şi anume transmiterea dreptului asupra acţiunilor B.C. „Victoriabank” S.A. aflate în proprietatea ei, precum şi asupra acţiunilor posedate de către V. Ţurcan şi M. Artemenco în favoarea persoanelor de încredere a lui Ţopa Victor. În acelaşi timp G. Proidisvet a fost impusă s-o contacteze telefonic pe sora sa, V. Ţurcan, pentru a o convinge pe aceasta şi pe M. Artemenco să înstrăineze acţiunile lor la B.C. “Victoriabank” S.A. persoanei de încredere a lui V. Țopa. Ameninţările în privinţa cet. G. Proidisvet, V. Ţurcan şi M. Artemenco aveau un caracter real, de aceea ei au acceptat transmiterea acţiunilor lui Ţopa V. şi Morari V.Astfel, la 03. 08.2007 inculpatul Ţopa V. împreună cu inculpatul Morari V., aflîndu-se în hotelul „Pekin” amplasat în or. Moscova, str. Bolişaia Sadovaia 5, realizînd în continuare acţiunile lor criminale îndreptate spre deposedarea cet. G. Proidisvet şi a rudelor apropiate acesteia: V. Ţurcan şi M. Artemenco de acţiunilor pe care le deţineau cu drept de proprietate la B .C. „Victoriabank” S.A., au cerut dela ultimii eliberarea procurilor autentificate pe numele lui Morari V. cu dreptul de a introduce acţiunile sus menţionate în capitalul unor agenţi economici şi efectuareatuturor acţiunilor necesare în legătură cu aceasta.”.
Astfel, prin acţiunile de şantaj inculpaţii Ţopa V. şi Morari V. i-au deposedat şi au cauzat părţilor vătămate o daună materială în proporţii deosebit de mare în mărime totală de 31587488.8 lei, se mai arată în materialele dosarului în care actualul ministru de Interne, Andrei Năstase, a fost avocatul nașului său de cununie, Victor Țopa.
La acel moment nu a fost stabilit exact cum a fost posibilă implicarea unor structuri de forță din Rusia în această schemă criminală. Însă în ultimul timp apar tot mai des informații despre relațiile pe care le are Andrei Năstase, posibil prin nașul său, Victor Țopa, cu structuri de forță de la Moscova, dar și grupări cu caracter criminal.
Cât privește Viorel Țopa, acesta a fost condamnat definitiv, în 2003, la opt ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis pentru delapidarea averii străine și obligat să achite echivalentul în lei a 400 de mii USD în beneficiul Băncii de Economii a Moldovei.
Potrivit sentinței de condamnare, pronunțate de Judecătoria Buiucani la 13 ianuarie 2012 și menținute de toate instanțele superioare, la 11 decembrie 2000, BEM, condusă în acel moment de Viorel Țopa, a acordat un credit de 1 milion USD companiei „Air Moldova Internaţional”. Totodată, în scopul garantării obligaţiunii de rambursare a creditului, la 30 martie 2001, între bancă şi compania offshore „Sparks Management Corporation”, gestionată, de facto, de Viorel Țopa, a fost încheiat un contract de gaj potrivit căruia, în cazul neonorării obligației de restituire a creditului, depozitul de 400 de mii USD al companiei offshore urma să fie utilizat de BEM pentru achitarea creditului, dobânzii aferente şi a penalităţilor, scrie Ziarul de Gardă.
Câteva luni mai târziu, la 20 august 2001, se spune în decizia de condamnare, Viorel Țopa, cunoscând despre faptul că „Air Moldova Internaţional” nu își onorează obligațiile contractuale, „unipersonal”, a aprobat retragerea depozitului de 400 de mii USD de către compania offshore pe care o gestiona. În aceeași zi, potrivit sentinței, suma a fost transferată de pe contul de depozit al „Sparks Management Corporation”, deschis în filiala nr. 1 a BEM, pe contul aceluiași offshore, deschis la o bancă din Cipru. Peste două zile, Viorel Țopa a demisionat din funcția de președinte al BEM.
Sursa: Newsin.md