Guvernul Republicii Moldova va elabora o Foaie de parcurs pentru dezvoltare și reforme, aferentă celei de-a doua jumătăți a anului 2017. Despre necesitatea acordării unui nou impuls agendei de modernizare a țării a vorbit președintele PDM Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului de presă de după ședința săptămânală cu membrii formațiunii. Vlad Plahotniuc a declarat că, în viziunea PDM, e nevoie de asumarea precisă a unui calendar de activități și pași, care ne va apropia de standardele europene și va eficientiza în continuare activitatea statului.
Liderul PDM a argumentat solicitarea către Guvern prin faptul că țara noastră se află la o nouă etapă de dezvoltare, situația fiind schimbată esențial față de luna martie anul trecut, când a fost elaborat un Plan similar. Astfel, Moldova are deja un Acord cu Fondul Monetar Internațional, iar Uniunea Europeană va oferi un fond de 100 de milioane de euro pentru modernizare și pentru susținere bugetară. În același timp, economia Moldovei a crescut anul trecut, are toate șansele să continue creșterea în 2017 și trebuie să se pregătească pentru a asigura ritmuri bune de creștere și în anii următori.
Printre măsurile care urmează să fie promovate în următoarea jumătate de an se numără votarea în Parlament și implementarea Legii referitoare la reforma Guvernului, asigurarea funcționării Agenției de Servicii Publice, care unește 5 instituții și care va duce la scăderea tarifelor pentru serviciile efectuate către cetățeni, asigurarea funcționării Agenției Naționale de Integritate și a Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor în sectorul achizițiilor publice, asigurarea funcționalității unui Oficiu de Recuperare a Activelor, care va aduce la bugetul statului averile confiscate de justiție de la persoanele condamnate, asigurarea transparenței întreprinderilor de stat și municipale etc.
În cadrul briefingului, Vlad Plahotniuc a avut și câteva precizări despre vizita de săptămâna trecută a delegației PDM la Bruxelles, unde au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, dar și cu liderii politici ai acestui for important. Liderul PDM a subliniat că, la Bruxelles, Guvernul Republicii Moldova a primit aprecieri pentru implementarea reformelor de la majoritatea celor cu care au fost purtate discuții, indiferent de culoarea politică. El a concluzionat că există încă multă informație greșită despre Republica Moldova, furnizată, de regulă, de unele forțe politice interesate să destabilizeze situația din țară, iar pentru a repara această situație s-a stabilit organizarea unor întâlniri și informări periodice cu oficiali din Uniunea Europeană, la care să fie prezentată informația veridică despre Republica Moldova.
Un subiect al discuțiilor purtate la Bruxelles a fost și schimbarea sistemului electoral. În acest context, Vlad Plahotniuc a menționat că le-a prezentat liderilor și reprezentanților Parlamentului European argumentele și motivația de a promova această reformă importantă pentru țara noastră, la care din 2009 încoace s-au angajat aproape toate partidele și au primit voturile cetățenilor pentru asta. ”Am arătat partenerilor noștri din UE că suntem deschiși să ținem cont de recomandările Comisiei de la Veneția, dar că suntem la fel de determinați să promovăm mai departe dorința cetățenilor de a fi mai bine reprezentanți în Parlament. Am spus-o foarte deschis și direct în întâlnirile avute la Bruxelles că vom vota în lectura finală inițiativa privind schimbarea sistemului electoral, cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a declarat Vlad Plahotniuc.
Președintele PDM a mai anunțat că, în ședința de astăzi de la partid, s-a discutat despre aceste recomandări ale experților Comisiei de la Veneția și modul în care acestea pot fi puse în practică. ”Sunt soluții pentru îndeplinirea acestor recomandări. Zilele următoare începem lucrul la implementarea lor, dar și consultări cu experți, politicieni, reprezentanți ai societății, astfel încât să putem să aducem inițiativa privind schimbarea sistemului electoral în strictă concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a anunțat Vlad Plahotniuc.
În același timp, liderul PDM a ținut să combată o speculație vehiculată de oponenții schimbării sistemului electoral, care induc ideea că dacă se votează proiectul, ar putea să fie blocată finanțarea din partea Uniunii Europene pentru Moldova. ”În discuțiile pe care le-am avut la Bruxelles, nimeni nu ne-a condiționat în acest fel, vreau să fie foarte clar acest lucru.
Discuția s-a axat pe necesitatea de a fi respectate recomandările Comisiei de la Veneția, ceea ce este firesc, dar nu pe condiționalități sau alte tipuri de presiuni. Discuțiile au fost foarte constructive și utile”, a spus Vlad Plahotniuc.
Liderul PDM a îndemnat opoziția să înceteze lupta cu poporul împotriva dreptului său legitim de a-și alege direct deputații. ”Unii politicieni iresponsabili de la Chișinău încă fac presiuni mari la Uniunea Europeană pentru ca moldovenii să fie pedepsiți fiindcă îndrăznesc să își ceară dreptul de a vota direct deputații la următoarele alegeri. La fel au procedat anul trecut, când au încercat să blocheze finanțarea de la FMI pentru Moldova. Este o modalitate de trădare a intereselor cetățenilor, care cu siguranță va fi taxată dur la următoarele alegeri, iar dezbaterile care au loc în această perioadă sunt utile inclusiv pentru ca oamenii să-i poată vedea pe acești politicieni și modul în care ei se manifestă”, a fost mesajul lui Vlad Plahotniuc.