Afirmam anterior că această campanie electorală este una destul de liniștită, bazată pe anumite viziuni și idei verificate de mai multe decenii în timp și nu poartă un caracter combativ și specific unei bătălii pe potrivă, asemenea precum în statele occidentale. Cu toate acestea, în ultimele două săptămâni unii actori politici și-au scos bombardierele în prima linie. Este firesc acest fapt, nu este clar doar de ce “tunurile” sunt îndreptate în mare parte în direcția unei formațiuni politice noi, mai puțin cunoscute, al cărei lider este fostul adjunct al Inspectoratului General de Poliție – Gheorghe Cavcaliuc.
Candidat cu “zero” șanse la parlamentare atacat “не по детски” în acest scrutin electoral și ale cărui afirmații nu au nici o “bază” cum este afirmat în societate, a devenit ținta unor atacuri “care nu sunt caracteristice nici candidaților cu șanse reale de accedere în viitorul legislativ”.
Nu îmi este clară această abordare, ori ar fi motive pentru a ascunde anumite lucruri de publicul larg.
Conducându-mă după rezultatele ultimelor sondaje înțeleg că în viitorul legislativ acced două sau maximum trei formațiuni politice cunoscute de toți. Or, e normal ca două formațiuni – una de dreapta – PAS și BECS – de stânga să ia o majoritate calificată în viitorul Parlament, fiind exponenți ai unor eșchiere politice distincte, ale căror electorat nu se contrapune. Discuțiile din societate se creează pe marginea celei de a treia formațiune: unii fiind de părerea că în viitorul legislativ ajunge o formațiune de stângă (regională) alții consideră contrariul – că va accede o formațiune de dreapta, aici fiind vorba de Platforma Demnitate și Adevăr. Anumiți experți se arată convinși că Partidul Democrat are susținerea și retorica necesară care îi va permite depășirea pragului electoral de 5 % în acest scrutin parlamentar.
Fie, nu contează atât de mult aceste polemici, reieșind din faptul că deja este mai mult decât precis că va exista un partid care va obține o majoritate și va fi în putere de a investi propriul Guvern cu atribuțiii plenipotențiare depline.
În acest context, nu îmi este clară logica ultimelor atacuri la adresa lui Cavcaliuc, personaj controversat în politica moldovenească.
Da, da, Cavcaliuc, președintele unui partid care nu acumulează nici 1 % la alegeri reieșind din informațiile ultimeleor sondaje, este persecutat precum ar fi un lider de talie parlamentară. (Or așa și este?!)
Pentru mine spre exemplu, este straniu atunci cînd acestui lider de partid îi este acordată toată atenția, inclusiv din rândurile altor exponenți politici, care îl vizează practic în toate discursurile sale. Și aici putem să trecem în revistă expunerile lui Renato Usatîi și altor membri-fruntași ale acestui bloc uni-personal, care maxim peste o zi vin cu afirmații, replici, răspunsuri, atacuri la adresa liderului PACE, expunerile lui Costiuc în toate dezbaterile electorale, precum și a altor oponenți de drepta etc.
Un factor mai ciudat, ar fi acele acțiuni ale Ministerului de Externe din Moldova din ultimele câteva zile, care elementar, s-ar fi încurcat în declarații, referitor la reținerea lui Cavcaliuc. Din informațiile publice, reprezentanții acestui minister menționau: fie că situația creată a avut loc ca urmare a măsurilor anti-pandemice, fie că Cavcaliuc ar avea careva interdicții etc., toate acestea find elementar combătute prin dovezi și fapte clare. (Ex: demersurile PACE parvenite cu cîteva zile înainte de plecare la adresa MAEIE privind deplasarea pe care intenționau să o întreprindă liderii PACE în Federația Rusă etc.)
Anterior, acestei formațiuni nu i se deschidea un timp îndelungat un “Fond electoral”, pentru nedeschiderea căruia nu ar exista careva impedimente, or, legislația clar stabilește că oricărui concurent înregistrat sau la etapa de înregistrare banca comercială este obligată de a deschide cont electoral. ș.a.m.d.
Reieșind din toată avalanșa de evenimente legate de acest subiect nu îmi este pe deplin clar cum la adresa unei formațiuni mici, în genere, i se acordă atâta atenție. Or, dacă nu dorești ca concurentul tău să “crească” – ignoră-l. Așa spune legea nescrisă a strategiei politice.
În cazul de față, vedem reacții din toate părțile, fie asta alte partide politice, fie instituții ale statului, fie anumiți aleși locali parte a Blocului “BERU”. Не в курсе “кто кого там берёт и за что” – но дело точно пахнет керосином.
Or, ce poate să ne “divulge” în continuare acest Cavcaliuc?! – Nu cred că ar fi în zadar toate aceste “agățări” directe de actori politici, instituții, experți etc.?
Pot să presupun doar că Gheorge Cavcaliuc și formațiunea sa ar fi reușit ceva mai mult imposibil decât posibil și anume – atragerea și mobilizarea unei părți din fostul electorat PDM de orientare centru-dreapta. Aici aș veni cu o explicație. Specificul votanților Partidului Democrat constă în faptul că acești reprezintă trei grupuri distincte, ale căror viziuni pe alocuri se deosebesc. Aici vorbim despre electoratul centrist tipic, electoratul de centru-dreapta și cel de centru – stânga. În acest context, pentru mine cel puțin, acesta ar fi un motiv pentru care echipa lui Cavcaliuc se află sub luneta tuturor politicienilor din țară, or, ei foarte bine înțeleg că acest electorat de centru-dreapta care a susținut PD-ul este dezamăgit într-o măsură, aflându-se în cautarea unei entități capabile să îi reprezinte.
P.S. Ori este ceva la mijloc ce nu este cunoscut, ori sunt prea “gol” în alte idei de ipoteze privind subiectul abordat. Cert este că persistă atacuri, ale căror sens nu este nici pe departe clar. Ar fi ceva ce noi nu cunoaștem încă, dar cu siguranță vom afla curând. Nu în zadar s-au întețit luptele…Așteptăm…
Autor: Maxim Braila