Liderul PCRM, Vladimir Voronin, susține ideea lansată în vara anului trecut de președintele țării, Igor Dodon, cu privire la desfășurarea unei ample reforme constituționale. Fostul șef al statului a declarat că de această reformă trebuie să se ocupe o Adunare constituțională largă, din care să facă parte nu doar constituționaliști, specialiști în drept, dar și reprezentanții din teritoriu, ai instituțiilor sociale, economice, politice.
”Obligatoriu, după ce va fi efectuată expertiza și la Veneția și în alte instituții europene, să ieșim la referendum național. Fiecare om prin votul lui să înțeleagă și să fie implicat în aceea că el a votat pentru această Constituție și este obligat să o respecte. În așa fel noi putem ajunge la un respect față de Legea Supremă a țării”, a declarat Voronin în cadrul unei mese rotunde organizată în Parlament.
Liderul comuniștilor susține că textul noii Constituții trebuie să stabilească expres care sunt drepturile Curții Constituționale. Voronin a amintit că Legea Supremă a țării stipulează clar că suveranitatea aparține poporului, normă ignorată în ultimii ani de Curtea Constituțională.
”Stabilitatea politică în țară nu este definitiv așezată. În toți acești ani noi ne tulburăm, diferite parlamente, diferite persoane la conducere, de aceea poate veni cu diferite intenții nu în interesul țării. În acest proiect trebuie să indicăm și până unde merge Curtea Constituțională, care este dreptul ei. Curtea Constituțională nu este stăpânul Constituției, este un câine care păzește casa unde trăiește Constituția. Suveranitatea în țară aparține poporului, dar nu unui grup de cetățeni. De această normă noi trebuie să ne conducem și atunci în țară se vor desfășura reformele”, a menționat Voronin.
Cel de-al treilea președinte al țării a afirmat că deciziile la comandă luate în ultimul timp de Înalta Curte au discreditat-o definitiv în ochii cetățenilor.
”În popor se glumește că degrabă Curtea Constituțională va anula rezultatele meciurilor de fotbal. La asta s-a ajuns. În ultimii ani au fost făcute 22 de modificări în Legea Supremă și nici una nu este conform Constituției. Modificări la comandă, plătite, modificări cu interes. De aceea, nu merge nimic. Se vorbește despre reforma în justiție. Nu vom avea niciodată vreun rezultat, dacă nu ne conducem de Constituție, dacă în capul mesei nu se va pusă Biblia țării-Constituția”, a declarat Voronin.