Vladimir Putin pregătește poate cea mai puternică alianță anti-Occidentală: tur de forță în două țări importante

Kremlinul a confirmat marţi că preşedintele Vladimir Putin va vizita miercuri Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, iar în ziua următoare îl va primi pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi la Moscova, relatează Reuters, informează News.ro.

Rusia cooperează cu toate cele trei ţări din grupul de producători de petrol OPEC+, care a anunţat săptămâna trecută noi reduceri voluntare ale producţiei, întâmpinate cu scepticism de piaţa petrolieră din cauza îndoielilor privind punerea lor în aplicare integrală. Preţul petrolului a scăzut cu 2% săptămâna trecută după anunţul OPEC+, dar marţi, cotaţiile futures ale petrolului Brent au fost mai ferme.

“Adevărul este că există anumite procese de inerţie pe piaţa petrolului, este foarte mare şi greoaie. Prin urmare, uneori efectul este întârziat. Coordonarea va continua”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Întrebat dacă Putin va discuta despre cooperarea pe piaţa petrolului în timpul deplasării sale în Golf, purtătorul de cuvânt a spus: “Aceste discuţii au loc în cadrul formatului OPEC+, dar, bineînţeles, cooperarea în acest domeniu este întotdeauna pe ordinea de zi”.

În afară de chestiunile energetice, Putin doreşte să cultive relaţiile cu statele din Golf ca parte a eforturilor sale de a construi alianţe globale cu ţări non-occidentale şi de a demonstra ceea ce el spune că este eşecul Statelor Unite şi al aliaţilor săi de a izola Rusia cu sancţiuni din cauza conflictului din Ucraina.

Peskov a declarat că agenda vizitei de joi la Moscova a liderului iranian este încă în curs de pregătire, dar este probabil să includă probleme regionale, inclusiv războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas. Iranul susţine Hamas, inamicul Israelului, în timp ce Rusia a înfuriat Israelul prin găzduirea unei delegaţii Hamas la Moscova. De asemenea, Rusia a folosit pe scară largă drone iraniene în conflictul din Ucraina.