Vlad Plahotniuc spulberă intențiile lui Dodon de a denunța Acordul de Asociere. “PD va folosi toate pârghiile pentru a respinge un astfel de demers”

După ce Președintele Igor Dodon a declarat la Moscova că are de gând să anuleze Acordul de Asociere cu UE dacă PSRM va lua majoritatea la următoarele alegeri, la Chișinău, reacțiile nu s-a lăsat mult așteptate. Liderul PD Vlad Plahotniuc i-a amintit lui Dodon că Moldova este o țară parlamentară, astfel că toate deciziile se iau în Parlament, Plahotniuc a declarat că Legislativul nu va admite sub nici o formă un astfel de demers și va folosi toate pârghiile pentru a-l respinge.

“Partidul Democrat din Moldova reafirmă că Parlamentul este forul suveran al democrației moldovenești și generatorul de bază al viziunii de politică externă a Republicii Moldova. Reamintim că Parlamentul țării a ratificat pe 2 iulie 2014 Acordul de Asociere Moldova – Uniunea Europeană, stabilind astfel în mod limpede vectorul extern al țării. Pentru Moldova, aderarea la Uniunea Europeană este singurul proiect integraționist benefic și viabil, în timp ce aderarea la Uniunea Eurasiatică este nepractică și conține beneficii neclare”, se arată într-un comunicat de presă emis de Partidul Democrat.

De asemenea, reprezentanții PD au ținut să-i amintească lui Dodon că nu ar trebui să implice viziunile personale acolo unde nu este cazul.

“În ceea ce privește declarațiile făcute de președintele Moldovei la Moscova, PDM consideră că nimeni nu ar trebui să expună viziuni personale de politică externă în cadrul unor vizite oficiale în străinătate. Politica externă a Republicii Moldova se stabilește la Chișinău și se aplică în mod uniform peste hotare”, se mai arată în comunicat.