Este important ca Republica Moldova să nu se reîntoarcă în zona gri și în sfera de influență a Federației Ruse. O spune ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminschi, potrivit căruia planul Rusiei, odată cu invadarea Ucrainei în februarie 2022, era să ajungă până în Republica Moldova, transmite IPN.

Ex-vicepremierul pentru reintegrare spune că războiul din Ucraina generează o nouă configurare a hărții lumii, Rusia luptând pentru a-și menține sferele de influență. Potrivit lui Vlad Kulminschi, Republica Moldova trebuie să depună eforturi maxime pentru a nu permite deturnarea parcursului european și pentru a se menține de partea lumii libere.

„A fost primul val la începutul anilor ’90 și acum are loc al doilea val, care va fi definitiv, inclusiv pentru Republica Moldova, pentru că acum se redefinește spațiul geopolitic. Vor fi create noi sfere de divizare, sfere de influență și pentru Republica Moldova este extrem de important de data aceasta să nu ajungă acolo unde a stat timp de 30 de ani. Rusia încearcă să-și creeze un fel de spațiu în jurul său, încearcă să-și creeze un fel de zonă gri, spațiu de securitate care nu intră sub controlul inamicilor săi, care nu este sub controlul Occidentului. Și Ucraina, și Republica Moldova intră în această așa-numită zonă gri sau spațiu de securitate. Pentru noi ca stat este extrem de important să fim conștienți de acest lucru și prin eforturile noastre să ne rupem de această sferă de influență, pentru că dacă n-o facem, nimic bun nu ne așteaptă”, a spus Vlad Kulminschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Fostul vicepremier pentru reintegrare spune că Rusia își dorește, în continuare, instaurarea unui guvern-marionetă la Chișinău care să blocheze procesele de eurointegrare și să mențină Republica Moldova în zona gri.

„Republica Moldova, desigur, rămâne în vizorul Kremlinului și planul lor era de fapt să ajungă aici până la sfârșitul lunii februarie 2022. Deci, cam asta a fost ideea lor generală, ca toată Republica Moldova să ajungă în sfera lor de influență, guvernul să plece, să devină un guvern în exil, undeva la București sau la Bruxelles și situația în Republica Moldova să fie controlată de către Federația Rusă. Și-a anulat sau și-a revizuit Rusia aceste planuri? Nu! Doar metodele vor fi diferite, dar planurile strategice au rămas aceleași. Acum ei nu pot să atingă acest obiectiv prin putere militară datorită ucrainenilor care au luptat pe viață și pe moarte și, practic, au protejat Republica Moldova”, a mai spus ex-vicepremierul pentru reintegrare.

Mai devreme, și președinta Maia Sandu a menționat că Rusia nu renunţă la ideea preluării puterii în Republica Moldova şi acţionează prin diferite instrumente ale războiului hibrid pentru a-şi instala la Chişinău o guvernare obedientă.

sursa